Raportor al Comisiei Europene pentru Capitală Culturală Europeană: ”Am ales oare orașul nepotrivit?”
- Georgeta Petrovici
- 7 februarie 2018, 10:00
Peste o săptămână timișorenii sunt invitați să cunoască detaliat programul pentru anul în curs al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană. ”Veniti sa cunoasteti Timișoara 2021, sa va spunem cum lucram, transparent, deschis si onest si sa gasiti oportunitati de colaborare si implicare. Marti, 13 februarie la ora 17:00 va avea loc prezentarea Programului pentru anul 2018 la Universitatea de Vest din Timisoara (B-dul Vasile Parvan nr.4), Aula Magna”, a scris, pe Facebook, Simona Neumann, președintele organizației. Și-au anunțat participarea institutii de cultura, organizatii independente si civice, oameni de afaceri, universitari. ”Acest proiect a fost, este si va ramane al comunitatii timisorene conexate la Europa”, a mai completat Neumann.
Prezentartea are loc în contextul unei serii de discuții prin care importanți reprezentanți ai vieții culturale din Timișoara au comentat pe marginea lipsei de transparență a ATCCE în cee ace privește programele propuse sau cheltuirea resurselor. De asemeena, mai multe ONG-uri active în mediul cultural sunt nemulțumite de lipsa unui dialog concret, în timp ce în discuție s-a adus inclusive componența board-ului asociației.
Toate aceste discuții au ajuns și la cunoșțtința membrilor juriului de la Bruxelles care au decis ca Timișoara să fie proiectul câștigătort din partea României în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.
Agnieszka Wlazel, membru în juriul care a acordat Timişoarei titlul, numită de Comisia Europeană raportor, şi-a exprimat public susţinerea pentru Simona Neumann, promițându-i, într-o discuţie pe Facebook, că va monitoriza toate comisiile de monitorizare pe care le va înfiinţa Primăria Timişoara pentru a supraveghea activitatea asociaţiei. ”Vă vom monitoriza pe voi și vom monitoriza și câte comisii de monitorizare sunt, și cum vă monitorizează și cum vă țin atât de ocupați încât nu veți mai putea monitoriza decât comisiile de monitorizare”, a scris Agnieszka Wlazel, care, de la Bruxelles monitorizează activitatea Timișoara 2021. „Aparent, nu suntem de încredere. Am ales oare orașul nepotrivit? Enunțul de mai sus este o glumă, dar în același timp nu este”, a mai notat Wlazel, încheind cu sfatul de a-l invita pe primar la discuție între reprezentanții Timișoara 2021 și corpul de monitorizare de la nivel european.