Raport: Atentatul de la Oslo putea fi evitat, iar Breivik putea fi arestat mai devreme

Raport: Atentatul de la Oslo putea fi evitat, iar Breivik putea fi arestat mai devreme

Atentatul cu bombă de la Oslo, din 22 iulie 2011, ar fi putut fi evitat, iar Anders Behring Breivik ar fi putut fi arestat mai devreme, se spune într-un raport al unei comisii independente de anchetă.

"Atentatul împotriva sediului ministerelor de la 22 iulie ar fi putut fi evitat prin aplicarea eficientă a măsurilor de securitate existente", a concluzionat comisia într-un raport remis premierului norvegian Jens Stoltenberg.

Documentul susţine că  o intervenţie a poliţiei "era, într-adevăr, posibilă, iar autorul atacurilor ar fi putut fi oprit mai devreme". Verdictul în procesul în care este acuzat extremistul de dreapta Anders Breivik, autorul masacrului de la Oslo şi de pe insula Utoeya, urmează să fie anunţat pe 24 august, transmite BBC.

La 22 iulie, Breivik a ucis opt persoane prin detonarea unei bombe în apropierea sediului guvernului de la Oslo, după care a mers pe Insula Utoeya, unde a deschis focul asupra unei tabere de vară a tinerilor laburişti, ucigând 69 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţia norvegiană a fost dur criticată pentru presupusa ei lentoare:  lăsând să treacă mai mult de trei ore între atentatul de la Oslo şi arestarea lui Breivik pe insula Utoeya, în condiţiile în care numele acestuia era deja cunoscut de serviciile de securitate.

Atacul de pe Utoeya a durat circa o oră şi un sfert, poliţia întâmpinând dificultăţi în găsirea mijloacelor pentru a ajunge pe această mică insulă situată în mijlocul unui lac, la 600 de metri de mal.