Evenimentul Zilei > International > Raport american: Iranul transportă arme şi trupe în Siria cu avioane civile
Raport american: Iranul transportă arme şi trupe în Siria cu avioane civile

Raport american: Iranul transportă arme şi trupe în Siria cu avioane civile

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat miercuri că a identificat un număr de 117 avioane aparţinând mai multor companii aeriene din Iran care au transportat arme şi trupe pentru armata siriană.

Companiile Iran Air, Mahan Air şi Yas Air sunt acuzate de autorităţile americane că în timpul acestei veri au efectuat, sub acoperirea unor pretinse transporturi umanitare, zboruri între Teheran şi Damasc probabil „pentru a livra regimului sirian material militar şi de control al populaţiei".

Departamentul Trezoreriei a prezentat şi imagini cu unele dintre aceste avioane şi susţine că zborurile au fost „coordonate" împreună cu organizaţia libaneză Hezbollah, care sprijină guvernul de la Damasc, potrivit Agerpres.

Autorităţile americane presupun că Iranul foloseşte „metode înşelătoare" pentru a expedia arme Siriei, folosind zborurile regulate de pasageri şi cargo care au ca destinaţie Siria şi declară „produse umanitare" mărfuri care sunt de fapt echipamente militare.

De asemenea, SUA acuză Irakul de complicitate în aceste acţiuni, întrucât permite avioanelor iraniene să-i survoleze spaţiul aerian.

Washingtonul a cerut de mai multe ori autorităţilor irakiene să oblige avioanele iraniene care îi survolează teritoriul şi au ca destinaţie Siria să aterizeze şi să le percheziţioneze pentru a verifica dacă transportă arme.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News