Rămășițele pământești ale prințului Mircea, al şaselea copil al Reginei Maria şi al Regelui Ferdinand, vor fi strămutate de la Bran, la Curtea de Argeş. Prințul a murit la vârsta de trei ani după ce s-a îmbolnăvit de febră tifoidă. În prezent, Familia Regală intenționează să-i mute rămășițele la Curtea de Argeș, acolo Decizia depinde de un aviz al Ministerului Culturii.
Prințul Mircea a fost cel de-al şaselea copil al Reginei Maria şi al Regelui Ferdinand şi a murit, la vârsta de trei ani din cauza febrei tifoide. Osemintele sale s-au aflat, inițial, în incinta Mănăstirii Cotroceni, de unde au fost mutate, la Castelul Bran. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu 82 de ani.
„Mircea a murit la ora nouă cu mâna lui într-a mea. E Ziua Morţilor! ... Ziua tuturor Morţilor! L-am îngropat pe Mircea în vechea biserică de la Cotroceni. Sicriul mic pe care îl învelisem cu o bucată de brocart vechi roşu de aur a fost coborât sub lespezile bisericii. Îngenunchiai alături de deschizătura căscată. În mine parcă murise tot (...) Lumea întreagă era moartă!”, scris în jurnalul său, Regina Maria, în 2 noiembrie 1916.
Războiul era în plină desfășurare iar armatele germane erau pec ale să ocupe capitala României, Bucureștiul. Regina Maria era la Palatul Ştirbei, la Buftea, unde, după veghea la căpătâiul micului print, aflat în agonie.
„A fost distrusă de pierderea lui și de faptul că, imediat după ce l-a înmormântat în biserica de la Cotroceni, a trebuit să părăsească Bucureștiul. I-a spus intendentului să aibă grijă și să pună flori roșii, în fiecare zi, pe mormântul lui Mircea. Cu inima împietrită de durere, Regina Maria a plecat pentru doi ani în refugiul de la Iaşi, însoţită de ceilalţi copii ai ei. L-a jelit pe Mircea zi de zi, în jurnal, dar a stat la căpătâiul soldaţilor răniţi sau bolnavi de tifos de parcă nu mai avea nimic de pierdut”, povestește Ștefania Dinu, istoric, pentru Știrile TVR.
Osemintele principelui Mircea au fost mutate la Bran
Principele Mircea a fost înmormântat la Mănăstirea Cotroceni, de unde au fost strămutate la Bran de sora sa, în 1940. S-a întâmplat la doi ani după ce a murit Regina Maria, din cauză că Mănăstirea a fost grav afectată de cutremur.
„Prințul Mircea a ajuns la Bran în 1940, la dorința Principesei Ileana, osemintele sale au fost deshumate și duse la Bran. Capela de la Bran în care se odihneşte, de 82 de ani, micul Prinţ Mircea nu se vizitează. Trecerea anilor a afectat-o grav”, a precizat istoricul.
O dorință a Regelui Mihai
Familia Regală intenționează să-i mute rămășițele la Curtea de Argeș. Pentru a fi pus în practică, aceste demers are nevoie, însă, de un aviz din partea Ministerului Culturii. Decizia a fost luată de Regele Mihai în timpul vieţii, dar noua Catedrală Regală și Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș nu a fost gata la timp.
Moartea Reginei Ana, a Regelui Mihai şi apoi strămutarea osemintelor Reginei Mama Elena şi cele ale Regelui Carol al II-lea, la Curtea de Argeş, evenimente urmate de doi ani pandemici, au amânat mutarea osemintelor micului Mircea până anul acesta.