Rămas în afara campaniei, dar cu speranțe în justiție. Va fi sau nu revizuit dosarul ex-premierului Filat

Rămas în afara campaniei, dar cu speranțe în justiție. Va fi sau nu revizuit dosarul ex-premierului Filat Vlad Filat. Sursa foto: Facebook/VladFilat

Republica Moldova. După două amânări, completul Curții Supreme de Justiție planifică să se retragă în camera de deliberare pentru a da un verdict privind revizuirea dosarului ex-premierului Filat. Ultimul a fost nevoit să renunțe la cursa prezidențială în lipsa unei decizii CSJ.

Săptămână decisivă pentru Vlad Filat

Săptămâna viitoare este planificată ședința de deliberare privind admiterea cererii lui Vlad Filat. Acesta solicită revizuirea procesului în care a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Pe 5 iulie, completul Curții Supreme de Justiție (CSJ) urma să se retragă în camera de deliberare, dar ședința a fost amânată.

Acțiunea în instanță a devenit posibilă după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că ex-premierul nu a avut parte de un proces de judecată echitabil.

La rândul său, Filat susține că a fost condamnat ilegal și judecat cu „ușile închise”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Instanțele naționale urmează să țină cont de constatările Curții Europene. Nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de audia martori, numirea expertizelor, etc.”, a scris pe pagina sa de socializare fostul premier.

Vlad Filat în instanţă

Vlad Filat, ultimul cuvânt. Sursa foto: EvZ

Amânare soldată cu renunțarea la cursa prezidențială

Pe 26 august, ex-premierul Vlad Filat a anunțat că nu mai este candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM) la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Într-un comunicat al formațiunii pe care o conduce, PLDM se menționa că „guvernarea a blocat executarea Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) referitoare la președintele PLDM, Vlad Filat”. Astfel, a devenit imposibilă participarea în cursa electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

„Această acțiune reprezintă un atac direct la drepturile constituționale ale cetățenilor. PLDM condamnă vehement aceste practici care subminează normele internaționale și valorile europene. Modul în care guvernarea tratează concurenții electorali și autocrația instaurată în instituțiile statului contravin aspirațiilor cetățenilor la valorile civilizațional-europene”, se arăta în comunicatul PLDM.

Patru ani și două luni de închisoare

Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015, sub învinuirea de corupere pasivă și trafic de influență. Parlamentul a votat pentru ridicarea imunității sale. Măsura a fost solicitată de ex-procurorul general Corneliu Gurin. Ultimul și-a fundamentat cererea pe un autodenunț al oligarhului fugar, Ilan Șor.

Filat a ieșit din închisoare în decembrie 2019, după patru ani şi două luni de detenție.