Raluca Turcan a anunțat că ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi şi Frontierele Imperiului Roman – Dacia au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Raluca Turcan: Zi istorică pentru patrimoniul românesc
Ministrul Culturii a anunțat că „Tezaurul pe care Constantin Brâncuși l-a lăsat românilor la Târgu Jiu devine oficial bun cultural al umanității”. Mai exact, Raluca Turcan a anuțat că două dosare au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, sâmbătă, la cea de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial ce se desfășoară în India, la New Delhi. Este vorba despre:
- Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu”,
- Frontierele Imperiului Roman – Dacia (Frontiers of the Roman Empire – Dacia).
Raluca Turcan a mai subliniat faptul că acest lucru înseamnă „recunoaștere internațională de cel mai înalt nivel pentru un mare artist român și o capodoperă a artei monumentale”.
Ministrul Culturii a mai adăugat că această recunoaștere „ne obligă să protejăm Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, să-l păstrăm intact pentru generațiile viitoare și pentru memoria culturală a umanității”.
România se alătură marii familii a Frontierelor Imperiului Roman
Raluca Turcan a mai scris că România se alătură „cu mândrie, marii familii a Frontierelor Imperiului Roman în nobila misiune de a valorifica acest patrimoniu de valoare universală excepțională”.
Ministrul Culturii a explicat, de asemenea, că România a depus, în ianuarie 2023, la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO, dosarul de nominalizare pentru Frontierele Imperiului Roman - Dacia, care s-a aflat, timp de un an și jumătate în procedură de evaluare în vederea stabilirii recomandărilor ICOMOS.
Raluca Turcan: România marchează o reușită cu semnificații profunde
Raluca Turcan a mai afirmat că suntem „în fața unui act cultural și identitar, care ne face mai conștienți de trecutul nostru”. Ministrul Culturii a mai arătat că „România marchează astăzi o reuşită cu semnificaţii profunde!”.
Și continuă: „Teritoriul vechii Dacii a fost parte a lumii romane, geneza naţiunii noastre fiind strâns legată de Roma şi de Imperiul Roman. Prin urmare, suntem în faţa unui act cultural şi identitar, care ne face mai conştienţi de trecutul nostru şi, în acelaşi timp, reaminteşte tuturor influenţa majoră a Romei asupra lumii în perioada antică. România se alătură astfel, cu mândrie, marii familii a Frontierelor Imperiului Roman în nobila misiune de a valorifica acest patrimoniu de valoare universală excepţională”, a mai scris Raluca Turcan în postarea sa de pe social media.