Ministrul demis al Muncii, Raluca Turcan, știe care este motivul pentru care românii părăsesc țara. În prezent, cel puțin patru milioane de români trăiesc peste granițe, însă PNL a promis că poate să ofere condiții mai bune pentru aceștia și să-i determine să se întoarcă în patria mamă. Raluca Turcan a explicat ce se află în spatele procedurii de majorare a salariului minim pe economie.
Ministrul demis al Muncii, Raluca Turcan, a participat joi, 5 noiembrie, la cea de-a 29-a ediție a Topului Naţional al Firmelor Private, organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, de altfel cel mai mare eveniment de recunoaștere a meritelor antreprenorilor din țară.
La ceremonia în care au fost premiate firmele românești care au demonstrat o performanță importantă din punct de vedere economic, Raluca Turcan a explicat antreprenorilor că cetățenii pleacă din țară din cauza salariilor mici pe care le încasează.
Motivul pentru care românii pleacă din țară
„Românii preferă să plece în străinătate, într-o piaţă a muncii liberă, cu joburi mai bine plătite de foarte multe ori în străinătate şi aleg să plece în loc să caute un loc de muncă în ţară”, a explica ministrul PNL, precizând că pe piața din România există locuri de muncă, însă „pentru a le ţinti avem nevoie de calificare şi de formare mult mai aplicate şi de asemenea de o interacţiune pe care încercăm să o simplificăm între angajaţi şi angajatori”.
„Dar nu mai puţin important este şi nivelul de salarizare pe care putem să-l asigurăm în România, pentru că motivul real pentru care românii aleg să plece de multe ori în străinătate este cel care ţine de nivelul veniturilor”, a subliniat Raluca Turcan în discursul adresat antreprenorilor.
Raluca Turcan dezvăluie ce se află în spatele proiectului pentru creșterea salariilor
Acesta este și motivul pentru care Guvernul a inițiat dezbaterile privind majorarea salariului minim pe economie, a dezvăluit ministrul demis al Muncii, adresând câteva cuvinte de mulțumire reprezentanților din Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii pentru colaborare.
„Aţi fost parteneri alături de sindicate şi am încercat să stabilim un nivel care pentru dumneavoastră, ca reprezentanţi ai mediului de afaceri, părea mare, pentru sindicate părea acceptabil, iar pentru oameni poate că părea insuficient. Dar cu toate acestea, într-un acord comun, am agreat ca de la începutul lui 1 ianuarie salariul minim să crească la un nivel de 2.550 de lei, cu o majorare a de 10% pe net, ceea ce pentru mulţi angajatori poate să reprezinte un efort greu de susţinut, şi pentru asta eu vă mulţumesc, în calitate de ministru al Muncii, că aţi acceptat un strigăt de ajutor care până la urmă şi noi ca autorităţi, dar şi dumneavoastră ca angajatori, l-aţi primit din partea celor care lucrează pentru dumneavoastră”, a mai transmis Raluca Turcan.