Raluca Turcan, după jaful din Olanda: Au existat furturi și la alte muzee internaționale
- Mădălina Sfrijan
- 26 ianuarie 2025, 12:01
![Raluca Turcan, după jaful din Olanda: Au existat furturi și la alte muzee internaționale](https://media.evz.ro/wp-content/uploads/2024/11/Turcan-1200x856.jpg)
Raluca Turcan, fostul ministrul al Culturii, a vorbit despre furtul pieselor dacice. În opinia sa, accesul României la expozițiile internaționale nu ar trebui blocat din cauza acestui incident. Totodată, ea a declarat că „au existat furturi și în cazul altor muzee” importante din lume.
Raluca Turcan, despre furtul aurului dacic
Expoziția de obiecte dacice a fost deschisă în perioada în care Raluca Turcan se afla în fruntea Ministerului Culturii. Piesele dacice au ajuns în luna iulie în Olanda și urmau să fie aduse în țară pe 27 ianuarie.
În timpul jafului de la Muzeul Drents, hoții au sustras trei brățări dacice și Coiful de la Coțofenești. Raluca Turcan a precizat că transferul temporar al bunurilor culturale se face strict cu „cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor”.
Mesajul fostului ministru
Potrivit acesteia, incidentul nu ar trebui să ducă la blocarea accesului României la expozițiile din străinătate. Totodată, Raluca Turcan a subliniat că „au mai existat astfel de furturi și în cazul altor muzee”.
![Coiful de la Coțofenești](https://media.evz.ro/wp-content/uploads/2025/01/Coiful-de-la-Cotofenesti.jpg)
Coiful de la Coțofenești. Sursa foto: Wikipedia
„Ar trebui să reprezinte un motiv de mândrie faptul că România este prezentă cu astfel de expoziții în străinătate. Faptul că se pune semnul întrebării asupra oportunității expozițiilor internaționale ar trebui să ne dea de gândit. Au existat furturi și la alte muzee internaționale”, a precizat ea.
Raluca Turcan, clarificări legate de expoziția organizată la Muzeul Drents
În opinia fostului ministru, responsabilitatea privind identificarea hoților și recuperarea bunurilor aparține Olandei. Ea a menționat că exponatele au fost împrumutate temporar prin prisma unui proiect derulat de Muzeul Național de Istorie.
Mai mult, Turcan a transmis că inițiativa a fost„parte a unui efort amplu de diplomaţie culturală, derulat de muzee româneşti, care a început cu ani în urmă prin expoziţia de la Madrid (2021), urmată de cea de la Roma (2024)”.
În prezent, autoritățile din România colaborează cu cele din Olanda legat de acest jaf. De altfel, mai mulți specialiști români vor trimiși în Olanda, urmând să ajute la găsirea pieselor.