El a primit postum distinctia Crucea Moldava din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in semn de recunostinta pentru sprijinul acordat la infiintarea retelei de posturi de radio Trinitas. Ralu Filip ar fi trebuit sa primeasca distinctia anul acesta, la Mitropolia din Iasi. Ralu Filip a murit marti seara, la varsta de 47 de ani, in urma unui stop cardiorespirator.

Episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu i-a inmanat Crucea Moldava fiului fostului presedinte CNA, Matei, in timpul unei slujbe tinute in Sala „Constantin Brancusi” din Palatul Parlamentului, locul unde trupul neinsufletit a fost depus de joi.

„Ralu Filip merita din plin respectul si omagiul nostru. Unul dintre proiectele lui dragi a fost sa existe un post de radio national al Bisericii Ortodoxe Romane, Radio Trinitas”, a spus Vincentiu Ploiesteanu. 

La inmormantarea care a avut loc la Cimitirul Cernica au participat peste o suta de persoane, printre care Silviu Prigoana, Adrian Nastase, Bogdan Gamalet, moderator la N 24, Marius Tuca, directorul „Jurnalului National”, Radu Moraru, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, fosti si actuali membri ai Consiliului.

Slujba din cimitir a durat in jur de 15 minute, dupa care s-a asternut o liniste apasatoare. Din cand in cand se mai auzea un bocet. Mama lui Ralu Filip, coplesita de durere, a inceput sa strige cu jale cand sicirul a fost coborat in groapa.

„Am pierdut un prieten”, a spus Adrian Nastase. Colegii din CNA stateau impreuna, povestind in soapta despre fostul presedinte. „E un gol imens de cand a plecat dintre noi. Ralu a fost un spirit dinamic, a avut relatii bune cu toata lumea”, a spus Grigore Zanc, membru CNA.

Radu Moraru a precizat ca Ralu Filip a fost un om cu principii ferme. „Cred ca daca copiii nostri vor avea o viata mai buna i se va datora si lui. Am zambit cand am auzit ca se ia la tranta cu desenele animate, dar dupa aceea i-am dat mare dreptate, pentru ca mi-am dat seama, avand o fetita, ca desenele sunt violente”, a adaugat Moraru.