Primul român care a traversat Oceanul Atlantic navigând solitar, Dorel Nacou, legitimat la Clubul Nautic Român, deși locuiește în Franța, propune autorităților române și iubitorilor iahtingului să susțină organizarea unei competiții internaționale pe Marea Neagră, în contextul evenimentelor pregătite pentru Centenarul Marii Uniri.
Dorel Nacou, primul navigator român solitar care a traversat Oceanul Atlantic la bordul unui mic velier, parcurgând 5000 de mile marine, în competiția oficială Regata Mini-Transat la Boulangere, a terminat cursa la 1 decembrie 2017, dedicând premiera Zilei Naționale a României. Deș i s-a rupt catargul, a trecut prin furtuni și a rămas fără hrană, yachtmanul de 45 de ani a reușit să ducă velierul la destinație. Dorel Nacou locuiește de la vârsta de 20 de ani în Franța, plecând dintr-un sat din județul Suceava. S-a stabilit la Marsilia unde a făcut școala de meserii devenind marangoz. A obţinut cetăţenia franceză, fără însă a renunţa la cea română. Lucrează la Şantierul Naval iXblue, din oraşul-port La Ciotat, lângă Marsilia și participă periodic la regatele de coastă sau offshore.
Navigatorul român, prezent astăzi la Constanța, a declarat într-o conferință de presă organizată la Administrația Portuară, că la revenirea din cursa transatlantică a decis să propună colegilor de la Clubul Nautic Român ca împreună cu Federația de Yachting și cluburile românești să susțină proiectul realizării unei compertiții internaționale pe Marea Neagră, în contextul Centenarului Marii Uniri. “Cred că un astfel de proiect ar putea să fie depus pentru finanțare la Departamentul Centenar din Ministerul Culturii. Dacă noi românii înțelegem valoarea unui astfel de proiect și ne motivăm, vor veni alături de noi și vecinii din Bulgaria, Turcia, Ucraina, poate și prieteni din Franța, ei putând să aprecieze o astfel de cursă pe Marea Neagră, care este o mare dură, foarte grea pentru navifgație, cu schimbări imprevizibile de vânt și furtunni isdate din senin”, a spuse Dorel Nacou.
Clubul Nautic Român și Dorel Nacou au lansat, astfel, proiectul organizării “Raliul Mării Negre”, o regată de anduranță cu mai multe clase de ambarcațiuni între porturile Constanța și Batumi (Georgia). Unul dintre susținărorii acestei inițiative este Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța. Și Flota Navală Română va sprijini proiecul. Directorul Portului Constanța, Dan Nicolae Tivilichi, a declarat, de altfel, că “portul are o relație specială și un parteneriat preferențial cu Portul Batumi, iar competiția este proiectată a se desfășura pe un segment din Drumul Mătăsii, care străbate Marea Neagră pe toată lungimea ei între punctele cardinal Est și Vest”.