Raid fulgerător al Israelului asupra Libanului. Care a fost ţinta

Raid fulgerător al Israelului asupra Libanului. Care a fost ţinta

Un avion israelian a bombardat ieri sudul Libanului, distrugând material de spionaj aparţinând statului evreu. Echipamentul electronic respectiv fusese descoperiit de gruparea Hezbollah, informează AFP, citând surse din forţele de securitate libaneze şi din mişcarea şiită.

"Inamicul a bombardat un dispozitiv electronic care îi servea la spionarea reţelei de comunicaţii a rezistenţei pentru că existenţa lui indica o violare a suveranităţii libaneze", afirmă Hezbollah într-un comunicat. Incidente similare au avut loc în decembrie 2011 şi în februarie 2012.

Hezbollah, organizaţie militantă musulmană şiită, sprijintă de Siria şi Iran şi care se prezintă sub termenul de "rezistenţă" faţă de Israel, inamicul său declarat, utilizează o reţea proprie de comunicaţii.

Avioane israeliene au bombardat echipamentul electronic respectiv, "descoperit de Hezbollah" în regiunea Zahrani, a indicat la rândul său o sursă din forţele de securitate libaneze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din aprilie 2009, peste 100 de persoane au fost arestate în Liban pentru spionaj în favoarea agenţiei de informaţii a Israelului, Mosaad, în special militari şi angajaţi în sectorul de telecomunicaţii.

Israelul şi Hezbollah, care susţine lupta armată împotriva statului evreu şi controlează o mare parte din sudul Libanului, au purtat un război devastator în vara anului 2006. Luna trecută, Israelul anunţa că a încheiat construcţia unui zid de şapte metri înalţime, ce se întinde pe o lungime de 1,2 kilometri de-a lungul frontierei cu Libanul. Construcţia dispune de sârmă ghimpată şi de un sistem de avertizare electronică. Oficialii israelieni a spus că ridicarea zidului de la graniţa cu Libanul este necesară pentru a asigura siguranţa statului evreu, în condiţiile în care mişcarea "Hezbollah", inclusă de Statele Unite pe lista organizaţiilor teroriste, controlează situaţia din sudul Libanului.