Rahm Emanuel, ales primar al oraşului Chicago din primul tur

Rahm Emanuel, ales primar al oraşului Chicago din primul tur

Fostul şef de cabinet al preşedintelui Barack Obama a fost ales ieri primar al oraşului Chicago, al treilea ca mărime din Statele Unite, în primul scrutin local din ultimii 60 de ani în care un edil în exerciţiu nu s-a mai înscris în cursă, scrie ziarul israelian Haaretz.

După numărarea a 86 la sută din buletinele de vot, Emanuel obţinuse 55 la sută din voturi, destul cât să evite turul doi. Şase candidaţi s-au înscris în cursa pentru primăria din Chicago.

Preşedintele Obama l-a felicitat pe cel care i-a fost alături şi în campania pentru prezidenţialele din 2008. "Ca locuitor al oraşului Chicago şi ca prieten, nu aş putea fi mai mândru. Rahm va fi un primar deosebit pentru toţi locuitorii din Chicago", a declarat liderul de la Casa Albă.

Rahm Emanuel şi-a dat demisia de la Casa Albă în octombrie pentru a se înscrie în cursa pentru postul de primar. El şi-a câştigat dreptul de a candida în urma unui verdict dat de instanţa supremă a statului Illinois, după ce o curte de apel îi invalidase iniţial cererea pe motiv că Emanuel nu a locuit efectiv timp de un an în Chicago înaintea alegerilor, aşa cum cere legislaţia electorală a statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Emanuel îl va înlocui la primăria oraşului Chicago pe Richard Daley, care a ales să nu mai candideze după şase mandate consecutive de primar. Daley este astfel cel mai longeviv primar din Statele Unite, asigurând, împreună cu tatăl său, căruia i-a succedat la primărie, conducerea oraşului timp de 43 de ani.