Ministrul Alexandru Rafila este de părere că pandemia la nivel global se va sfârși anul acesta. Mai mult, ministrul Sănătății a afirmat faptul că aceste coronavirusuri care încă mai circulă produc infecții banale în momentul de fată.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai declarat cu privire la apariția virusului SARS CoV-2 că la ora actuală sunt informații limitate, iar în ceea ce priveşte urgenţa de sănătate publică globală s-ar putea termina anul acesta.
Ministrul Rafila recunoaște faptul că în acest moment nu se ştiu prea multe date cu privire la apariția coronavirusului, deşi OMS a trimis o echipa de experți în Wuhan pentru a investiga originile noului coronavirus care a declanșat pandemia de COVID-19.
„Avem informaţii limitate. China e o ţară mare, cu capabilităţi multe şi în sectorul medical, şi de a trata pacienţii, şi de a carantina populaţia, şi de a opri transmiterea. Apropo de vulnerabilităţi, China a făcut multă politică de sănătate publică eficientă în sensul că au fost puţine cazuri.
Ei au făcut vaccinarea, şi-au vaccinat majoritatea populaţiei, dar acum discutăm de o tulpină foarte transmisibilă, la care măsurile de sănătate publică anterioară sunt puţin ineficiente şi există discuţii la nivelul experţilor, care nu exclud un val cu Omicron în China”, a declarat ministrul Rafila.
Ce spune ministrul Rafila despre coronavirusurile care produc infecții banale
„Noi mai avem 4 virusuri corona care produc infecţii banale în momentul de faţă. E posibil, la vremea lor, când au apărut, să fi produs infecţii similare cu acest nou corona, nu ştim, pentru că nu am avut instrumentele în istorie să verificăm aşa ceva. Acum ne aflăm într-o situaţie în care gradul de cunoaştere ar putea să permită răspunsuri la întrebări.
Cred că anul 2022 va fi anul în care urgenţa de sănătate publică globală se va încheia. Eu aștept şi ridicarea stării de alertă. Sfătuiesc românii să mai avem răbdare şi poate ne gândim cum să reluăm şi diferite tipuri de activități”, a mai spus Rafila.
Şi OMS prevede sfârșitul pandemiei în Europa
„Finalul iernii ar putea fi privit ca o încetare a focului. Datorită imunizării puternice actuale în Europa şi a severităţii mai scăzute a variantei Omicron de coronavirus, continentul se află într-o situaţie de „încetare a focului, care ar putea conduce la sfârşitul pandemiei de COVID-19”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.
Mai subliniem că aproape 12 milioane de noi cazuri au fost înregistrate săptămâna trecută, conform datelor OMS, cel mai mare număr de la debutul pandemiei, în urmă cu doi ani.