Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat noile reguli de funcționare a unităților de învățământ. Acesta a explicat în detaliu fiecare măsură luată. Totul este spre binele elevilor.
Alexandru Rafila încearcă să le ofere elevilor condiții cât mai bune. Acesta a anunțat noile reguli și a explicat de ce s-au luat aceste decizii.
Ce se va întâmplă în școli?
„De ce 75 la sută? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să-l ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitate brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70 la sută. Este important să fie o diferență sensibilă atunci când redeschide școală să nu fie situația ca săptămâna viitoare s-au închis din nou. Este bine să fie continuitate pentru procesul de învățământ.
De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeola, și pentru oreion și bineînțeles și pentru această boală folosind un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii.
De ce șapte zile? Pentru că aceasta este perioada de incubație, de exemplu un copil se îmbolnăvește în ziua unu și atunci perioada de incubație în care ar mai putea să apară cazuri să fie, în general este mai scurtă mai ales la tulpina Omicron este de șapte zile.
Dacă se întâmplă suspendarea activității în jumătate din clasele dintr-o școală atunci toată școala întră online. Cam astea sunt elementele pe care le-am avut în vedere și care cred că vor face o posibile două lucruri: sustenabilitatea procesului de învățământ și cum spuneam nu este vorba doar de procesul de învățământ, ci de modul în care se vor dezvolta copiii acestor generații care au fost vitregit și afectați foarte serios în ultimii doi ani de ceea ce se întâmplă”, a spus Rafila.
Situația este îngrijorătoare
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mărturisit că autoritățile și medicii fac față virusului COVID-19, iar școlile trebuie ținute deschise. Acesta a declarat că Franța și Marea Britanie trăiesc cel mai negru coșmar. Dacă lucrurile stăteau la fel în România, țara noastră putea să ajungă la 100.000 de cazuri pe zi.
”Ne dorim, din tot ce s-a întâmplat în ultimii 2 ani, să ținem școlile deschise, dar nu cu orice preț, ci în funcție de anumiți parametri care să nu blocheze sistemul de sănătate.
Această boală are o transmisibilitate mult mai mare, cu cifre absolut incredibile: Franța peste 300.000 de cazuri pe zi, Marea Britanie record și trebuie să ținem cont că aceste țări sunt de trei ori mai mari decât România. Dacă ar fi să raportăm la țara noastră, ca să fim în aceeași situație ar trebui să avem 80.000-100.000 de cazuri pe zi, dar din fericire nu suntem în această situație.
Ceea ce observăm este că raportat la numărul de cazuri noi, procentul de internări este de 2,5% zilnic. Noi am reflectat, împreună cu colegii de la INSP și am încercat să găsim soluții pentru a menține școlile deschise, dar în același timp să nu aglomerăm spitalele.
Am prevăzut o situație în care școlile se închid: atunci când 75% din paturile Covid dintr-un județ sunt ocupate (...) Situația de astăzi variază, cel mai înalt grad este la Suceava cu 34%, Cluj 8%, iar în București și Ilfov este de 18%. La nivel național gradul de ocupare este de 16%”, a spus Alexandru Rafila, potrivit stiripesurse.ro