Lovitură grea pentru PSD, chiar după victoria la moțiunea de cenzură. Un important primar PSD, trimis după gratii de judecători
- Cristian Istrate
- 18 iunie 2019, 18:27
Primarul orașului Baia Mare, Rafael Ionel Dunărințu, a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru infracțiuni de corupție.
Rafael Ionel Dunărinţu va ajunge după gratii, după ce Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat, marți, într-un dosar de corupție, informează Realitatea de Mehedinți. Judecătorii l-au condamnat pe primarul orașului Baia de Aramă la trei ani și patru luni cu executare pentru infracțiuni de corupție. O dubă a Poliției de la Baia de Aramă îl va aduce în cursul zilei de astăzi pe primar la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin.
Acesta a fost trimis în judecată în anul 2016 pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la tăiere de arbori din fondul forestier naţional, instigare la furt de arbori din fondul forestier naţional şi abuz în serviciu. Dosarul a fost instrumentat de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Mehedinţi.
În anul 2013, primarul de la Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu, voia să amenajeze aproape de sediul primăriei din localitate un cartier de locuinţe sociale şi un patinoar, chiar dacă pe terenul unde urma să construiască se afla o pădure de plopi, pe care tocmai o preluase Primăria în proprietate de la Ocolul Silvic din zonă. În acel document se preciza că nu are voie să schimbe destinaţia acelui teren. Primarul de la Baia de Aramă a dispus însă tăierea acestor arbori, iar firma care a executat această lucrare a fost SC TRANS EXFOR SRL, firma la care el a fost administrator până când a devenit primar.
Pe 4 octombrie 2016, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Mehedinţi, delegaţi în cauză, au finalizat cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi a emis rechizitoriu şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a primarului de la Baia de Aramă şi a altor persoane, inculpate în acest dosar.
Rafael Dunărinţu a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de instigare la tăiere de arbori din fondul forestier naţional, instigare la furt de arbori din fondul forestier naţional şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, după cum se arată în dosarul 3633/101/2016 pe portalul Tribunalului Judeţean Mehedinţi.
Cumnatul său, Lucian Nicolae Semen, administratorul societăţii comerciale TRANS EXFOR SRL, a fost trimis şi el în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (două acte materiale), instigare la infracţiunea de tăiere de arbori din fondul forestier naţional, instigare la infracţiunea de furt de arbori din fondul forestier naţional şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.
În acest dosar, Jugănaru Petruş-Sorinel, tehnician la TRANS EXFOR SRL, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (patru acte materiale), iar Cristian Butaru şi Sorin Vasile Butaru pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Într-un comunicat de presă al Direcţiei Generale Anticorupţie se specificau următoarele:
„La data 14.09.2013, D.I.R. a dispus ca firma la care fusese administrator cu puteri depline din anul 2004, de la înfiinţare, şi până în 2012, când devenise primar al oraşului, să taie ilegal, fără autorizaţie de exploatare emisă de Ocolul Silvic, arborii din pădurea publică a oraşului respectiv, rezultând un volum de 344,96 mc material lemnos, în valoare de 39.108,45 lei. Lemnul a fost comercializat ulterior către o altă societate comercială, în baza unor avize de însoţire a mărfii false în privinţa sortimentelor de lemn.”