Doctorul Raed Arafat candidat independent la primăria Capitalei. Este un scenariu de lucru discutat în PDL, dar şi în UNPR. Strategii democrat-liberalilor au identificat candidatul care are potenţialul să-l învingă pe Sorin Oprescu în cursa pentru Bucu­reşti: "părintele SMURD", un tehnocrat cu o cotă mare de popularitate în rândul românilor.

O candidatură măsurată

Ideea candidaturii lui Arafat a fost exprimată public pe 17 ianuarie. Senatorul PDL Mihaela Popa declara despre subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii că ar putea fi un candidat foarte bun, "poate chiar contracandidatul doctorului Sorin Oprescu".

Între timp, Raed Arafat a fost măsurat în câteva sondaje efectuate, la nivelul Capitalei. Într-o cer­cetare Avangarde a sociologului Marius Pieleanu care lucrează pentru PSD, Arafat era cotat cu 31%. Rezultate similare au avut şi sondajele făcute pentru Oprescu. Din acest motiv, primarul capitalei se teme de o eventuală candidatură a lui Arafat.

Încurajaţi de rezultatele cercetărilor, liderii PDL încearcă să-l convingă pe Raed Arafat să intre în competiţie. Ei îşi vor continua ac­ţi­unea de persuasiune chiar dacă deo­camdată Arafat a refuzat. "Nu am nicio intenţie de a intra în politică. Nu voi candida la funcţia de primar al Capitalei", a declarat Arafat la mediafax.ro.

Lăzăroiu pariază pe un independent

Ipoteza candidaturii lui Arafat a fost repusă pe tapet, recent, de sociologul Sebastian Lăzăroiu. Acesta a prognozat posibilitatea ca Primăria Capitalei să fie câştigată de un candidat independent, susţinut politic.

"La Bucureşti va câştiga un independent, dar acesta nu va fi Sorin Oprescu. Ci un independent cum era el în 2008. Este posibilă o surpriză la Capitală şi s-ar putea ca lucrul acesta să influenţeze şi scorul la nivel naţional", spunea Lăzăroiu, joi, într-un interviu pentru ziare.com, fără a pronunţa numele lui Arafat. De altfel, doctorul de la SMURD a fost, ieri, invitatul emisiunii cu care Sebastian Lăzăroiu a debutat la TVRM, post pe care îl conduce.

51% îl bate pe Oprescu. 100% nu va candida

Numele l-a rostit Ion Cristoiu, joi seară la emisiunea "Ultimul cuvânt", de la B1 TV. Şi a fost confirmat în aceeaşi emisiune de analistul politic Dan Andronic: "Eu ştiu că asta este de fapt speranţa domnului Lăzăroiu – Raed Arafat". El a adăugat că Arafat nu va acceptat propunerea. "Dacă acea persoană la care se referă Sebastian Lăzăroiu va accepta – eu ştiu 100% că nu va accepta –, poate să-l bată, 51% îl bate pe Sorin Oprescu", a concluzionat Dan Andronic.

"Nu am nicio intenţie de a intra în politică. Nu voi candida la funcţia de primar al Capitalei.“
Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii


31%

este procentul pe care l-ar obţine Raed Arafat în alegerile pentru  primăria generală a Capitalei, potrivit unui sondaj Avangarde

ADRIEAN VIDEANU:  "Raed Arafat ar avea mari şanse să câştige Capitala"

Fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu susţine, într-un interviu acordat EVZ că, dacă ar fi convins să candideze, "părintele SMURD" ar putea să-l învingă pe Sorin Oprescu.

EVZ: A fost vehiculată ipoteza candidaturii doctorului Raed Arafat la primăria Capitalei…

Adriean Videanu: Sincer, Raed Arafat este în momentul de faţă un simbol. Eu am avut o relaţie foarte bună cu domnul Raed Arafat cât timp am asigurat interimatul la Ministerul Sănătăţii. Este un tip foarte aplecat în ceea ce înseamnă administraţie la modul general. Nu aş putea să vă spun dacă la nivelul partidului s-au purtat dis­cuţii despre o eventuală candidatură.

Dar ar avea şanse să câştige primăria Capitalei susţinut de PDL sau de un grup de partide?

Într-o formă sau alta, dacă Raed Arafat ar candida, ar avea mari şanse să câştige primăria Capitalei.

INTERVIURILE 2+1 LA “EVENIMENTUL ZILEI"

Citiţi în "Evenimentul zilei" de luni, 27 februarie 2012, un interviu cu liderul democrat-liberal Adriean Videanu. Fostul ministru al Economiei va vorbi despre scăderea cotei unice de impozitare, despre candidatul PDL la Capitală, şi despre mandatul de primar al Bucureştiului
Citiți și:

  • Senator PDL: Raed Arafat, posibil contracandidat al lui Sorin Oprescu
  • STUDIU. Ce primari bucureşteni ar putea pierde alegerile şi cine l-ar putea învinge pe Sorin Oprescu
  • Raed Arafat, elogiat de New York Times. Portret: omul pe care l-ai vrea în ambulanţă dacă ai un atac de cord