„Fie se vor vaccina, fie se vor testa”, a anunțat, vineri seară, 8 octombrie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, cu referire la proiectul de lege prezentat pe data de 28 septembrie de ministrul Sănătății și care prevede ca angajații din sistemul medical care refuză vaccinarea anti-coronavirus și testarea să aibă contractul de muncă suspendat, iar după un termen de 30 de zile, să fie concediați.
Deși măsura a fost criticată aspru de Avocatul Poporului, care a precizat că soluțiile legislative ce condiționează exercitarea dreptului la muncă de obținerea certificatului de vaccinare sau testare „reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”, Raed Arafat a anunțat că legea vaccinării obligatorii a personalului medical urmează să fie dezbătută în Parlament.
Vaccinarea medicilor va fi obligatorie
Șeful DSU a precizat că peste 60% dintre angajații din sistemul de Sănătate nu sunt vaccinați împotriva COVID-19, aici fiind incluși și medicii, asistenții și infirmierele - inclusiv dintre cei care activează în centrele de vaccinare. „Avem și de la Ambulanță, și de la SMURD, și de la ISU nevaccinați.
Oricât am vorbit, oricât am sfătuit, nu au vrut. Media celor vaccinați este un pic peste cea națională (n.r. ușor peste 30%). E o discuție la Ministerul Sănătății, vrem să introducem vaccinarea obligatorie prin lege, și pentru cadrele IGSU și pentru cei ai aviației, la alternativă cu testele”, a declarat, vineri seară, Raed Arafat.
„Au ascultat doar de cei care spuneau de ce să nu se vaccineze”
Șeful DSU a menționat că angajații din sistemul medical vor avea doar două opțiuni în ceea ce privește coronavirus. „Au ascultat doar de cei care spuneau de ce să nu se vaccineze. E o chestiune care trebuie (n.r. reglementată) prin lege, doar prin lege. Fie se vor vaccina, fie se vor testa”, a subliniat Raed Arafat.
Proiectul legislativ depus pe data de 28 septembrie de ministrul Sănătății și care prevede ca angajații din sistemul medical care refuză vaccinarea anti-coronavirus și testarea să aibă contractul de muncă suspendat, iar după un termen de 30 de zile, să fie concediați a fost aspru criticat de Avocatul Poporului.
Renate Weber susține într-un comunicat că a fost sesizată cu privire la prevederile amintite și arată că deși „obligația constituțională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice”, soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă de obținerea certificatului de vaccinare sau testare „reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”.