Raed Arafat prezintă evenimentele de la Crevedia. Ora la care au ajuns echipele de salvare

Raed Arafat, șeful DSU. Sursa foto: gov.ro

Raed Arafat, șeful DSU, prezintă evenimentele tragediei de la Crevedia. Oficialul a început cu partea legală în care stația GPL a pierdut autorizația de funcționare. Ulterior a prezentat modul în care au acționat echipele Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Activitatea acestora a fost expusă pe ore.

Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre evenimentele tragediei de la Crevedia. Oficialul a prezentat în primă fază cauzele care au dus la producerea exploziilor. Ea spune că Obiectivul a fost autorizat în octombrie 2011 de către ISU Dâmbovița cu capacitate GPL de 4.000 de litri. În iulie 2020 a fost efectuat un control inopinat, în timpul căruia s-au descoperit mai multe nereguli. S-a retras autorizația, iar câteva luni mai târziu, în septembrie, ISU Dâmbovița a efectuat un nou control.

În timpul celor de-al doilea control, autoritățile au constat că stația GPL funcționa fără autorizație, așa că au aplicat o amendă în valoare de 30.000 de lei. O alta în valoare de 10.000 de lei a fost aplicată pentru o cisternă care nu era legală.

Pe 13 octombrie 2020, patronul stației GPL a notificat ISU Dâmbovița că punctul de lucru din Crevedia a fost închis. Raed Arafat spune că în acel moment rolul ISU s-a finalizat din punct de vedere al legii.

Raed Arafat explică modul în care au acționat echipele ISU în ziua tragediei

Șeful DSU a spus că primul apel la 112 a fost dat la ora 18:48. Acesta a fost preluat de ISU Dâmbovița. Inițial s-a spus că este vorba despre o locuință. Anunțarea a fost făcută de cetățenii care locuiau în apropiere. Pentru eveniment au fost primite mai multe apeluri.

A fost anunțat și ISU București, care are plan comun de intervenție și are punct comun mai aproape, în Buftea. Se trimit patru autospeciale de apă cu spumă, cinci ambulante, o terapie intensivă, elicopter SMURD și descarcerare. Ulterior s-au mai trimis echipe.

Prima echipă a sosit la fața locului la 19:06. Aceasta a fost echipa din Buftea. Șeful turei de serviciu raporta că incendiu se manifesta violent la un imobil și a văzut incendiu la o cisterna. A început evacuarea și stingerea incendiului la cisternă.

„S-a făcut recunoaștere pe ambele părți. Zona era efectiv tăiată în două din cauza incendiului. Nu se putea merge în cele două zone”, a spus Raed Arafat în timpul conferinței de presă.

Ca urmare a apelurilor multiple, ISU Dâmbovița a suplimentat forțele cu încă două autospeciale și două ambulanțe

La ora 19:10 a venit și primul echipaj ISU Dâmbovița, cu primele două autospeciale de apă cu spumă. Vorbim de două zone diferite. La ore 19:45, la locul tragediei a ajuns și adjunctul șefului de la ISU Dâmbovița.

Alimentarea se făcea prin navetă, mașinile mergeau și alimentau. Este o problemă cu care ne confruntăm permanent, explică Arafat.

Primele măsuri care s-au luat de echipele ajunse la fața locului

Raed Arafat spune că echipele ajunse la fața locului au intervenit imediat. Primele măsuri au fost următoarele:

  • evacuarea populației din zona afectată și din împrejurimi, s-a închis circulația;
  • căutarea și salvarea victimelor;
  • s-a relizat dispozitiv de răcire a cisternelor, de stingere a construcțiilor care începuseră să ardă.

„Echipajele medicale care au ajuns au găsit 8 victime din prima explozie. Din păcate, una dintre ele a intrat de două ori în stop cardiorespirator, a fost dusă la spital și declarată decedată”, spune Raed Arafat.

Fiecare echipaj a început să ceară sprijin. Au fost trimise suplimentar și mașini de incendii, și ambulanțe. Permanent s-a acționat pentru dispersarea gazului din zonă, prin perdea de apă și răcirea permanentă a cisternelor.

La 19.25 a ajuns la fața locului ofițerul ISU București care era de serviciu. La 19.30 s-a activat grupa operativă de la ISU Dâmbovița, iar la 19.32 s-a emis mesaj Ro-Alert.

Planul roșu de intervenție s-a activat la ora 19:39, explică Raed Arafat.

Pompierul erou la Crevedia. Sursa foto: Facebook

Raed Arafat a ajuns la fața locului în mai puțin de două ore de la apelul la 112

Modul în care au acționat echipele DSU și orele la care au ajuns ofițerii:

  • La locul intervenției preiau comanda doi ofițeri, la 19.49, 19.50-54 (pentru zona de nord), pentru zona de sud, la 20.01;
  • S-a decis adoptarea unei tactici defensive - scopul era răcirea și oprirea răspândirii, și nu stingerea incendiului, pentru că era risc;
  • La 20.01 a ajuns acolo șeful ISU București și preia comanda forțelor din zona sud, coordonându-se cu coordonatorul zonei de nord;
  • La 20.04 ajunge acolo Raed Arafat;
  • Conducerea intervenției, partea tehnică, este coordonată și executată de pompieri.

„Când am ajuns eu erau stabilite dispozitivele și toate aspectele. Nu a venit Arafat să dea dispoziții cum să stingă incendii. Vreau să înțeleagă toată lumea asta, că e o coordonare comună. Am insistat pe trimiterea imediată a roboților și retragerea pompierilor. Chiar dacă se dăduse comandă de evacuare a zonei, oamenii continuau să circule. Zona nu poate fi controlată ermetic. Am insistat ca jandarmii să fie foarte fermi și să evacueze civilii, inclusiv personalul MAI”, a explicat Raed Arafat.

Numărul victimelor a crescut după a doua explozie

La 20.46 se dispune inclusiv trimiterea ISU Prahova acolo. La 20.57, pe timpul misiunilor de răcire prin roboți și de la distanță are loc a doua explozie și apar noi focare. Se dispune retragerea personalului, constituirea de echipe de căutare, suplimentarea mijloacelor, transportul victimelor.

La ora 21.00 la MAI s-a constituit celulă de criză, ulterior a ajuns la fața locului ministrul Predoiu. Intervenția a fost considerată încheiată a doua zi, la 17:30.

În urma celei de-a doua explozii, la spital au fost duse 42 de peroane. 38 dintre ele erau pompieri, doi jandarmi și doi polițiști. Ulterior s-au mai prezentat și alte persoane, cu leziuni minore, știm de opt, deci 58 de răniți, din care 50 aduși cu ambulanțele. S-a activat mecanismul de protecție civilă europeană. S-au oferit 52 de locuri din partea a nouă state.

„Mai sunt internați acum 12 pompieri în România și 8 în străinătate. Sunt în stare stabilă, există un singur pompier cu arsuri foarte mari și pronostic rezervat, internat la Milano”, a mai spus Raed Arafat.