Scandal în direct. Șefii ANM și DSU se acuză reciproc de problemele sistemului RO ALERT. Se anunță o ședință de urgență

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat că instituția pe care o conduce nu a primit nicio înștiințare despre posibilitatea formării unei tornade, acesta fiind motivul pentru care nu a fost dată nicio avertizare prin sistemul RO ALERT.

Subiectul tornadei apărute, marți, în zona localității Drajna a creat disensiuni între Raed Arafat și Elena Mateescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). 

Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că sistemul RO ALERT nu este un radar meteo. Totuși, Elena Mateescu a declarat că alertele ANM se trimit și către DSU. 

Arafat a precizat, la Antena 3, că nimeni nu a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență cu privire la posibilitatea formării unei tornade, de aceea nu a fost dată nicio avertizare prin sistemul RO ALERT. 

„Nimeni nu ne-a anunțat și poate că nici dânșii nu știau. Dânșii știu mai bine modul de interpretare, că urmează acest tip de fenomen, că atunci, da, puteam să dăm, prin RO ALERT, o alertare pe zona respectivă pe o rază de 5 - 10 kilometri. Noi nu acuzăm, noi explicăm cum funcționăm pentru că de fiecare dată când apare ceva, apar o mie de articole care lovest în sistemul acest (n.r. RO ALERT), iar mâine populația o să creadă că nu trebuie să aibă deloc încredere în el. 

Mâine va fi o întâlnire cu reprezentanți ai ANM, în care o să analizăm ce s-a întâmplat ieri și o să vedem dacă putem să luăm și alte măsuri pentru viitor. Vom încerca să preîntâmpinăm astfel de situații. RO ALERT e un sistem de alertare, nu e nici senzor pentru cutremure, nici radar meteo. E un sistem de alertare pe care-l folosim pentru protecția civilă și este autorizat să dea alerte populației. Îl folosim când aflăm că urmează să fie ceva sau că este ceva în desfășurare, dar asta depinde de informațiile pe care le primim, fără nicio acuzație, pentru că noi colaborăm bine cu ANM.”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

Meteorologul Mihai Timu a precizat că în țara noastră vor mai fi fenomene meteo extreme și că trebuie să ne obișnuim cu această idee.

„Cu siguranță ar trebui să ne obișnuim, pentru că, așa cum anunțam, în ultimii 10-15 ani, faotul că temperatura medie la nivelul globului pe uscat și pe ocean este în creștere înseamnă o energie mai mare, o cantitate mai are în sistem. Se evaporă tot mai mulți vapori deasupra oceanelor și prin urmare norii se dezvoltă și mai mult pe verticală. Cu cât norii se dezvoltă mai mult, cu atât fenomenele sunt mai violente sub ei.

Iar noi ar trebui să ne obișnuim cu astfel de fenomene. Cea mai vulnerabilă zonă este Câmpia Română.”, a explicat Mihai Timu.

Un fenomen neobişnuit pentru România, care a luat forma unei tornade uriaşe, i-a îngrozit marți pe şoferii aflaţi în zona localităţii Drajna, în apropiere de Autostrada Soarelui.