Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat, atacat în direct de Traian Băsescu. „Ori pleacă ministrul, ori Raed Arafat”
Raed Arafat, atacat în direct de Traian Băsescu. „Ori pleacă ministrul, ori Raed Arafat”

Raed Arafat, atacat în direct de Traian Băsescu. „Ori pleacă ministrul, ori Raed Arafat”

Subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Raed Arafat, a fost atacat în direct la Realitatea TV de Traian Băsescu, pe tema privatizării sistemului medical de urgență. „Dacă un secretar de stat are ceva de obiectat, trebuie să o facă în primul rând în cadrul ministerului. Dacă are o altă poziție decât ministrul, ori pleacă ministrul, ori pleacă secretarul de stat”, a declarat președintele.

Combatant al intrării asiguratorilor privați în sistemul medical de urgență, Raed Arafat a fost contrazis în direct de președintele Băsescu, care a precizat că indiferent de tipul de asigurare încheiată, orice român va beneficia de asistență medicală de urgență gratuită.
„Care este nemulțumirea dumneavoastră față de legea sănătății? Asistența medicală de urgență va fi gratuită, indiferent de asigurator. Și în acest moment există ambulanțe private. Avem spitale cedate administrațiilor locale. Ar fi rău ca administrațiile locale să cumpere ambulanțe pentru aceste unități? Sau ar fi rău ca spitalele private să cumpere ambulanțe pentru transferul pacienților către spitalele de stat? Cu ce vă deranjează dacă o ambulanță privată ajunge mai repede?”, a declarat Traian Băsescu.
De cealaltă parte, Raed Arafat a atras atenția că „va scădea capacitatea de intervenție a sectorului public”, iar în câțiva ani acesta va fi „înghițit” de cel privat.
„Încetați cu psihoza că vom da ambulanțele pe mâna golanilor”
Traian Băsescu i-a cerut subsecretarului Arafat să înceteze cu „psihoza” pe care o induce, „că vrem să dăm ambulanțele pe mâna golanilor din sectorul privat”, dar a ținut să precizeze că „vă înțeleg dorința dumneavoastră de a păstra totul la stat. 
„S-a reproșat că legea a fost făcută în laboratoarele de la Cotroceni. Legea a fost făcută de cei mai buni specialiști. Ea ar trebui discutată relaxat, nu trebuie transformată de demnitarii Ministerului Sănătății într-o campanie de denigrare. Subsecretarii ar trebui să o explice mai bine. Profesorii universitari din sănătate au un grad de aroganță”.
„Sistemul de intervenții rapide nu e perfect”
Președintele a mai declarat că „România nu poate rămâne înghețată într-un sistem rigid” și trebuie îmbunătățit. Băsescu a criticat și sistemul de intervenții de urgență.
„În acest moment sistemul de intervenții de urgență este departe de a fi perfect. Uităm că sunt oameni care mor fără să ajungă nimeni la el. SMURD-ul nu aparține de Ministerul Sănătății, ci de Interne, nu-l privatizează nimeni. Noua lege deschide ușa privaților în ceea ce privește achiziționarea de ambulanțe private și deschiderea unor unități de primiri urgențe autorizate în alte spitale decât cele de stat. Nu se știe încă ce firme vor fi, dar ele vor fi selectate pe criterii de performanță”, a precizat președintele.
Deși se vorbise inițial de asumarea răspunderii pe lege, Băsescu a precizat că „ar fi o mare greșeală și că legea trebuie dezbătută în parlament, dar până atunci trebuie discutată cu bună credință”.
„Ghici ghicitoarea mea"
Întrebat despre posibilitatea ca Arafat să-şi dea demisia, Băsescu a spus că este problema subsecretarului de stat cum îşi armonizează părerea cu cea a ministrului. "Dacă un secretar de stat are ceva de obiectat, trebuie să o facă în primul rând în cadrul ministerului".
Chestionat cine ar putea, totuşi, pleca în cazul unui dezacord, Băsescu a trecut pe glumă: „Dumneavostră cine credeţi?! Ghici ghicitoarea mea!!!"