Primarul Constanţei, Radu Mazăre, este de părere că politicienii români consumă multă energie în discuţii inutile. Edilul constănţean admite că are un conflict cu preşedintele Traian Băsescu, care "îl hăituieşte". Radu Mazăre spune că nu-l afectează nimic în România, iar acuzaţiile de corupţie din partea lui Adrian Năstase i se par "nişte prostii".
EVZ: Aveţi duşmani în partid? Radu Mazăre: Nu mă interesează. Nu am duşmani. Eu am câştigat cu 70% alegerile, partidul condus de mine a câştigat cu 60% în oraş.
Cine vă sprijină? „Vocea şi talentul“. Şi, bineînţeles, oamenii. Mă sprijină pentru că am făcut foarte multe lucruri bune şi nu vorbesc ca toţi ceilalţi politicieni fără să fac nimic.
Adrian Năstase v-a spus că nu vă pricepeţi la politică, ci la corupţie. Nu ştia ce vorbeşte. N-are nicio dovadă. Băsescu a încercat să mă aresteze patru ani şi n-a reuşit nici măcar să-mi trimită un dosar în instanţă. Mă hăituieşte acum într-un dosar în care nu-mi face expertiză, deşi el a avut parte de două expertize. Prostii! Până acum am parte de 29 de neînceperi de urmărire penală, date de diverse Parchete, dosare anchetate. Băsescu a avut o ţintă şi, dacă va continua să mă hăituiască în maniera asta, s-ar putea să mă duc peste el la Cotroceni. Adrian Năstase şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţie. Vă va afecta cariera politică dacă va obţine un mandat? Pe mine nu mă afectează nimic în ţara asta. Numai Dumnezeu poate să mă afecteze. N-am nici un duşman. Năstase nu este duşmanul meu.
De unde acest război cu şeful statului? Nu e un război şi nu e aşa vechi. După 2005 au vrut să ia ei Constanţa (PD - n.r.). Singura posibilitate era să-mi facă dosare, să încerce să mă aresteze.
De ce o plângere penală împotriva lui Traian Băsescu? Nu se poate să te pretinzi arhanghelul dreptăţii, cavaler înalt şi tu să fii o broască plină de bube râioase cum este Băsescu. Una dintre bube este modul în care a retrocedat Ciclopul. Acolo exista o hotărâre definitivă şi irevocabilă că moştenitorii nu au dreptul să solicite şi să ceară retrocedarea, pentru că nu sunt moştenitori şi la o lună Băsescu le-a retrocedat lor.
Care este stadiul proceselor cu DNA? DNA-ul deocamdată trebuie să-mi dea bani şi documentele de specializare a celor care au spus că eu aş fi prejudiciat statul sau mai exact evaluatorul care a făcut evaluări. DNA-ul, ca să mă acuze, trebuia să facă o expertiză cu un specialist neutru şi n-a făcut-o. În schimb, a făcut o constatare cu doi angajaţi ai DNA. I-am prins cu minciuna, nici angajaţii lor n-au specializări, sunt nişte economişti. N-are voie un economist să spună că evaluatorul primăriei a prejudiciat, pentru că el nu poate să evalueze terenul. La DNA Bucureşti, la Ţuluş, sluga lui Băsescu a rămas unul singur.
Preşedinţia vă surâde? N-aş vrea, nu mă încântă. După mandatul ăsta vreau să mă retrag din politică. Dacă n-o să am ce face şi Băsescu o ţine tot aşa cu potlogăriile astea s-ar putea să candidez şi o să-l şi bat. Va afecta PSD retragerea lui Ion Iliescu? E normal ca la o anumită vârstă să te retragi din politică. Eu o să vreau să mă retrag mult mai repede. Aşa e în România. Dacă s-a retras, de ce s-a retras, dacă nu se retrăgea, iar nu era bine. Foarte bine a făcut, la vârsta lui să mai stai să te bălăcărească unii şi alţii.
Colaborarea cu Ludovic Orban? A fost acum un an şi ceva şi a zis că o să ne ajute să deblocăm proiectele şi n-a făcut nimic. Liberalii ăştia vorbesc fără să facă nimic.
Fluctuaţiile din declaraţia de avere cum le explicaţi? E o părere generală, ceea ce nu e real. Declaraţia mea de avere este pe site cu tot cu acţiunile pe care le am, n-aveţi decât să le evaluaţi. Sunt acţionar în mai multe firme, cu partenerii şi cu fraţii mei. Eu nu sunt sărac, n-am trăit sărac. Salariul meu de primar îl donez unei cantine de săraci. Am dividente pe acţiuni, am mai vândut anumite proprietăţi, am bani împrumutaţi, mi s-au mai întors suficient de multe. Adunasem atunci, şi acum e în declaraţia de avere în cash 800.000 de lei. FEMEI „Eu mai caut persoana potrivită“ EVZ: Caracterizaţi-l pe omul Radu Mazăre. Radu Mazăre: Un om căruia îi place să termine întotdeauna ceea ce începe, nu-i place să piardă vremea nici în politică, nici în discuţii inutile, îi place să-şi trăiască viaţa. Căruia nu-i plac lucrurile comune şi, în general, în viaţa lui n-a fost ca majoritatea. Sunteţi un politician ieşit din tipare? Da, am un stil de viaţă extravagant. Politicienii noştri sunt încrustaţi în costume, sunt borţoşi, se duc dimineaţă la birou, stau mult acolo, consumă multă energie în discuţii inutile, ceea ce eu nu fac. Aveţi proprietăţi în Brazilia? A apărut un filmuleţ în campania electorală făcut de contracandidaţi. Nu este adevărat. Îmi place să merg în Brazilia, iubesc ţara respectivă, îmi place soarele, marea, vântul, dar proprietăţi n-am. Era o făcătură. Şi aici pot să filmez un hotel în Mamaia şi să-i dau 100 de euro cuiva să spună că e al dv. S-ar putea la un moment dat să-mi cumpăr o casă pe plajă, de vacanţă. Deocamdată n-am. De ce îl admiraţi pe Fidel Castro? Conducând o insulă mică, a reuşit să-şi facă poporul cunoscut în toată lumea, a făcut şi lucruri bune, şi rele. Cu numai 16 oameni a reuşit să câştige puterea, la 28 de ani împotriva superputerii de la vremea respectivă şi în coasta ei, America. Femeia ideală? Blondă sau brunetă, înaltă, cu picioare lungi şi să râdă mult. Eu mai caut persoana potrivită până o găsesc. Celibatar convins? Tata mi-a spus înainte să moară, fiule, eu, la 32 de ani, m-am însurat şi acum îmi pare rău. Am înţeles mesajul pe care a vrut să mi-l dea. Nu m-am însurat până la 40 şi nu-mi pare rău. Eu cred că între bărbat şi femeie trebuie să existe o diferenţă substanţială de ani pentru că altfel se cam strică cuplurile. Mulţi îşi lasă nevestele şi pleacă cu altele mai tinere. Nu e bine să te căsătoreşti devreme şi cu femei de vârsta ta.
CV
De la marină la presă > S-a născut pe 5 iulie 1968, la Bucureşti. > În 1986 a absolvit Liceul nr. 4, secţia Matematică-Fizică, Bucureşti > În 1991 a terminat Institutul de Marină Civilă Constanţa > În februarie 1990, fondator şi redactor-şef al săptămânalului „Contrast“, iar după doi ani al ziarului „Telegraf“ > Una dintre companiile unde era acţionar a obţinut pachetul majoritar de acţiuni al postului local TV Soti Neptun, în 1995 > În noiembrie 1996 devine membru al parlamentului, deputat al PD > Demisionează din PD, în vara lui 1997, devenind primul membru al parlamentului care a părăsit coaliţia guvernamentală aflată la putere > În iunie 2000 a candidat independent la Primăria Constanţa, pe care a câştigat-o cu 66% din sufragii > În noiembrie 2004 devine preşedinte al filialei PSD Constanţa > Este reales primar al Municipiului Constanţa în 2004 şi în 2008. TATĂ „El e copil de trupă, nu o beizadea“
Radu Mazăre îşi petrece o bună parte a timpului în compania fiului său, Radu, în vârstă de 14 ani. De şcoală, responsabilă este mama sa, iar de cea a vieţii se ocupă edilul. „Este şi şef de promoţie. Noi ne ocupăm de sport, cluburi, vacanţă“. Recent, cei doi au fost într-o vacanţă în Egipt, iar în Mamaia ei pot fi văzuţi deseori la plajă sau făcând kite surf ori, când nu bate vântul, cu plăcile cu motor. Timid, puştiul este „deconspirat“ de Radu Mazăre. Are aceleaşi criterii ca tatăl său atunci când vine vorba de reprezentantele sexului frumos. „Să fie slabă, frumoasă, blondă sau brunetă“. De cucerit, „îl ajută unchi-su’ la mesaje! Umblă cu noi prin cluburi de vreo trei ani. Învaţă şi el de la ăi mai mari“, mărturiseşte edilul. „Nici fraţii, nici prietenii mei n-au copii. El e copil de trupă, nu o beizadea. Nu este şi nici nu va fi un copil clasic de bani gata“. Cu un spirit afacerist, moştenit din familie, băiatul munceşte pentru a doua vară consecutiv. El administrează împreună cu un prieten un bar la Aqua Magic, pe care l-au închiriat. „Barul din vârful muntelui. Lucrează la bar. Anul trecut a rămas cu 40 de milioane profit. Şi-a cumpărat un laptop“, îşi laudă Mazăre odrasla.
MAMAIA
Pe aici nu se trece
Edilul constănţean se arată în favoarea taxei de barieră, criticată de turişti şi apreciată de constănţenii care nu o plătesc. „Constănţenii o vor, iar cei care o critică să se ducă în Neptun sau Olimp. Dar văd că nu-i găsiţi acolo, ci în Mamaia. Din taxa aia plătim evenimentele: un festival de modă venit de la Roma care a costat 400.000 de euro. Noi am plătit 150.000 din taxa de barieră. 100.000 costă cântăreaţa, dirijorul şi cei patru dansatori aduşi de la Buenos Aires, care cântă de patru ori pe săptămână în Piaţa de la Cazino, gratis. Acolo sunt banii din taxa de barieră“, explică Mazăre. Filmuleţul apărut în campania electorală