Radu Mazăre, cel dintâi primar al ţării

Un studiu independent îl plasează pe edilul constănţean pe primul loc în topul celor care „au făcut ceva” pentru oraşul pe care-l conduc.

„Cât de mulţumiţi sunteţi de activitatea primarului?” sau „În ce măsură şi-a respectat edilul promisiunile din campanie?”. Acestea sunt două dintre întrebările la care au răspuns 3.000 de oameni din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi şi Timişoara - considerate cele mai populate oraşe din România (numără peste 300.000 de locuitori) şi incluse în studiul realizat de firma de cercetare şi comunicare strategică Inpublic, din Iaşi.

Sondajul şi-a propus să con torizeze, la un an după alegeri, gra dul de satisfacţie al locuitorilor faţă de activitatea edililor. Aceştia au fost „categorisiţi” însă, mai degrabă după îngăduinţa respondenţilor decât după realizări, după cum au explicat, ieri, reprezentanţii Inpublic.

„Evaluările «Destul de mulţumit» /«Nu prea mulţumit», respectiv «În mare măsură»/«În mică măsură», au înregistrat cele mai mari scoruri, în ca drânduse mai curând în domeniul unei neutralităţi binevoitoare”, au precizat realizatorii studiului.

Pe de altă parte, rezultatele sondajului nu sunt suprinzătoare, dacă ţinem cont de faptul că primarii care stau cel mai bine la capitolul „job rating” (activitatea percepută de locuitori - n.r.) au câştigat alegerile locale din primul tur, cu procente zdrobitoare.

Oprescu mai are de alergat

Astfel, Antonie Solomon, primarul PDL-ist al Craiovei, este perceput de 87,5% dintre locuitorii oraşului drept foarte activ, la fel ca şi PSD-istul Radu Mazăre, „guvernatorul” litoralului, care este apreciat de peste 86% dintre constănţeni. Mazăre conduce, totuşi, în top, deoarece de el s-au declarat „foarte mulţumiţi” 40,8% dintre respondenţi, în vreme ce Solomon a primit doar în proporţie de 37,8% nota maximă.

Următorii, în ordine, sunt Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, cu 72,4%; Sorin Apostu - succesorul premierului Emil Boc la cârma oraşului Cluj-Napoca - cu 61,7%; şi Sorin Oprescu - primarul general al Capitalei - cu 56,9%.   Cel mai prost, la capitolul „activitate apreciată de cetăţeni”, stă ieşeanul Gheorghe Nichita, cu 51,5%.

Întrebaţi în ce măsură consideră că primarul şi-a respectat promisiunile făcute înainte de alegeri, constănţenii au răspuns, în proporţie de 22%, că Mazăre şi le-a îndeplinit în foarte mare măsură (cel mai ma re procent de „voturi”). Spre comparaţie, doar 3,6% dintre bucureşteni consideră că Oprescu şi-a respectat, în foarte mare măsură, promisiunile. CONCLUZIE

Bătrânii, mai uşor de mulţumit şi mai îngăduitori

Cercetătorii de la Inpublic au descoperit că nu există o legătură directă între votul pe care l-au dat respondenţii şi modul în care aceştia apreciază ce a făcut primarul ales în oraşul lor.

Cei care se declară mulţumiţi de activitatea edilului consideră şi că acesta şi-a respectat promisiunile din campania electorală.

Dintre cei 500 de respondenţi din fiecare oraş, cei mai în vârstă apreciază cu mai multă îngăduinţă ce au făcut primarii pentru urbea în care locuiesc. Rezultate includ o eroare de +/- 5%.