"Alo, alo, aici Radio Bucureşti!" Acestea au fost primele cuvinte rostite la ora 17.00, pe 1 noiembrie 1928, în cadrul primei emisiuni a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România. În Anul Centenarului, radioul public românesc împlinește 90 ani.
Prima emisiune, a fost deschisă de profesorul Dragomir Hurmuzescu în calitate de președinte al Consiliului de Administrație. A urmat un program muzical, știri de presă, s-au recitat versuri, s-a transmis un buletin meteorologic, știri sportive. În zilele următoare, emisiuni similare au fost transmise între orele 17.00 - 19.00 și 20.30 – 24.00, iar cu timpul, programul s-a îmbogățit cu noi rubrici.
Radiofonia românescă a debutat în 1908, pein instalarea unui post de radiotelegrafie la Constanța, aparținând Serviciului Maritim Român. În urma unei inițiative guvernamentale, în 1921, s-a înființat o rețea de posturi radiotelegrafice care acoperea teritoriul întregii țări. La inițiativa profesorului Hurmuzescu, s-a înființat un grup de radioamatori, iar în perioada 1925-1928, au militat pentru înființarea postului național de radiodifuziune. La sfârșitul anului 1924, profesorul a creat Asociația Prietenii Radiofoniei, în cadrul Institutului Electrotehnic, înființat tot de el. Abia la finalul anului 1927, se pun bazele legale de constituire a primei societăți naționale de radio de România. Aceasta avea capital majoritar de stat. A fost declarată constituită de către Consiliul de Miniștri, în cadrul art.2 din Jurnalul nr. 2951 din data de 22 decembrie 1927, sub denumirea de Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România. Această denumire a fost schimbată pe data de 4 aprilie 1936, devenind Societatea Română de Radiodifuziune.
În februarie 1938, Maria Tănase – supranumită Pasărea măiastră de către Nicolae Iorga, se lansează la radio.