RADET Bucureşti explică avariile majore care au lăsat sute de blocuri din Capitală fără căldură şi apă caldă. Iată motivaţiile, dar mai ales planurile. Păcat că acestea nu ţin de frig!

RADET Bucureşti explică avariile majore care au lăsat sute de blocuri din Capitală fără căldură şi apă caldă. Iată motivaţiile, dar mai ales planurile. Păcat că acestea nu ţin de frig!

De mai bine de două săptămâni sute de blocuri din Capitală au rămas fără căldură şi apă caldă, din cauza avariilor majore la reţeaua de termoficare, în principal din sectoarele 2 şi 3.

Azi, RADET vine cu un comunicat oficial în care explică, în esenţă, cauza. Legată de vechimea de peste o jumătate de secol a conductelor magistrale.

Nu e nimic nou în afirmaţia aceasta. De ani şi ani se vorbeşte despre aceste conducte care au depăşit demult limita tehnică de viaţă.

Dar să vedem ce spune azi RADET Bucureşti despre avariile majore care au afectat zile la rând, în principal, sectoarele 2 şi 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Principala cauză a producerii avariei este reprezentată de faptul că magistrala nu a fost niciodată înlocuită, vechimea acestei conducte fiind de peste 50 de ani.

Magistrala 2 Sud, pusă în funcţiune în anul 1966, alimentează cu agent termic Sectoarele 2 şi 3 din Municipiul Bucureşti, fiind una dintre cele mai importante conducte ale sistemului de termoficare.

Având în vedere durata mult depăşită de funcţionare, singura soluţie pentru remedierea tuturor problemelor apărute în ultima perioadă o reprezintă înlocuirea totală a conductei-magistrale.

În acest sens, a fost întocmită toată documentaţia, fiind finalizate fazele de proiectare şi de realizare a studiilor de fezabilitate", iată ce scrie în comunicatul oficial, prezentat de Agerpres..

Pe de altă parte, RADET anunţă că lucrările de înlocuire a marilor conducte vor începe abia de la anul. Iarăşi nu e nimic nou sub soare, în condiţiile în care oficialităţile Capitalei spun de mulţi ani încoace că sunt necesare investiţii majore în refacerea completă a reţelei de termoficare a Bucureştiului.

"Este important de reţinut că, după mai mult de 20 de ani caracterizaţi de lipsa totală a investiţiilor în sistemul de termoficare, banii alocaţi în ultimii doi ani de municipalitatea bucureşteană au fost folosiţi pentru parcurgerea paşilor necesari realizării documentaţiilor tehnice, lucru necesar şi obligatoriu înainte de înlocuirea magistralei.

Până la începerea lucrărilor de înlocuire a conductei, echipele RADET intervin punctual, ori de câte ori este nevoie, pentru remedierea avariilor.

În acest sens, este important de reţinut că, deşi echipele care execută lucrările de reparaţie fac tot posibilul pentru reducerea timpului necesar desfăşurării acestora, perioada cea mai mare de timp este necesară pentru operaţiunea de golire a instalaţiei, astfel încât muncitorii să poată interveni la conductele subterane.

În acest caz, mărimea conductei necesită un timp de golire mai mare, respectiv o perioadă de mai multe ore de ventilaţie a ţevii.

Ulterior efectuării reparaţiei este necesară o altă perioadă de timp pentru reumplerea reţelei, după intervenţia propriu-zisă", promite RADET.

Sistemul centralizat de termoficare are, cu siguranţă, calităţile lui, dar numai în situaţia în care este eficient, din toate punctele de vedere.

Capitala este însă, de departe, modelul de ineficienţă, în această materie. Şi atunci apare ca viabilă intenţia multora de a se retrage din acest sistem, pentru montarea în prorpriul apartament a unei centrale termice. Numai că, din acest punct de vedere, legiuitorii noştri au avut grijă să pună beţe în roate celor care au un asemenea plan.

În vara acestui an, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege care îi leagă pe orăşeni de sistemul centralizat de termoficare, fără a le mai permite debranşarea.

Practic, autorităţile locale sunt cele care vor decide acele perimetre, unitare, din care locatarii blocurilor nu se pot deranşa.

“Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, arătă actul normativ.