Radarul de 14 milioane de lei nu a interceptat dronele rusești. Cum explică Recean

Premierul Dorin Recean. Sursa foto: gov.md

Republica Moldova. Dronele rusești, care au survolat spațiul aerian al țării, nu au putut fi identificate deoarece radarul procurat de la francezi, în 2023, are funcția de a căuta rachete balistice și de croazieră. Comentariul a fost făcut de premierul Recean după incidentul de duminică, atunci când două aparate rusești au zburat de-asupra Republicii Moldova.

Recean: Radarul existent identifică rachetele balistice și de croazieră

Premierul Dorin Recean spune că radarul procurat în 2023 de la francezi nu poate identifica dronele.

„Fiecare tip de radare sau mijloace de apărare antiaeriană trebuie să corespundă țintelor pe care le caută. Noi am făcut o investiție în identificarea țintelor gen rachete balistice, rachete de croazieră. Trebuie să continuăm să investim și în sisteme de detectare și de contracarare a acestor tipuri de aparate zburătoare ca dronele”, a comentat Dorin Recean.

Cel puțin două rachete rusești au fost observate pe 17 noiembrie în spațiul aerian al Republici Moldova. Este vorba despre două raioane din nordul țării, Edineț și Briceni.

Pe 10 noiembrie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost găsite alte trei drone rusești. Acestea nu aveau încorporat explozibil și erau folosite de armata rusă pentru a induce în eroare apărarea antiaeriană ucraineană.

Două zile mai târziu, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a fost chemat la Ministerul de externe de la Chișinău. Diplomatului i-a fost înmânată o notă de protest.

De la începutul invaziei rușilor în Ucraina, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat de cel puțin 5 ori de rachete și drone rusești.

Dronă depistată pe teritoriul Republicii Moldova. Sursa foto: IGP

Un radar - cumpărat, altul - pe lista de intenții

La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a achiziționat din Franța un radar de supraveghere antiaeriană în valoare de peste 14 milioane de euro. Banii au provenit din bugetul pentru apărare.

Ulterior, Uniunea Europeană a anunțat un nou pachet de sprijin, în valoare de 9 milioane de euro. Suportul ar urma să fie direcționat spre pentru consolidarea capacităților de apărare antiaeriană.

În luna iulie curent, ministrul Apărării a subliniat, pentru postul public de radio, că a fost deja identificat un nou sistem de apărare antiaeriană. Totuși, acesta va putea monitoriza doar infrastructura strategică.

„Nu vom merge de la cele strategice, dar vom începe de la acestea portative, de la distanțe mici. Ne va permite să protejăm infrastructura cheie și grupele operaționale în caz de necesitate. Ulterior ne vom axa pe sisteme de apărare antiaeriană pe rază medie”, a declarat Anatolie Nosatîi.