Evenimentul Zilei > Actualitate > Rachetele Tomahawk, vedetele războiului din Libia
Rachetele Tomahawk, vedetele războiului din Libia

Rachetele Tomahawk, vedetele războiului din Libia

110 rachete Tomahawk au lansat americanii şi britanicii, ieri, asupra ţintelor din Libia. Aliaţii au mers la sigur. Rachetele Tomahawk au fost folosite cu succes în conflictele din ultimii 20 de ani, în Irak, în Bosnia, în Kosovo, în Afganistan.

O astfel de rachetă cântăreşte 1,5 tone şi este dotată cu o încărcătură explozibilă de 450 de kilograme.
A fost folosită pentru prima oară pe 17 ianuarie 1991, în timpul operaţiunii „Furtună în deşert” împotriva Irakului. Aproapte toate rachetele lansate atunci (282 din 297) şi-au atins ţinta. De atunci, rachetele Tomahawk au fost folosite aproape în toate intervenţiile militare americane care au urmat: în Bosnia în 1995, în Afganistan în 2001 şi în Irak în 2003, scrie Le Figaro care citează AFP.
Lansate de pe submarine sau de pe nave de război, o rachetă BGM-109 Tomahawk zboară spre ţintă cu 880 de kilometri pe oră şi are o rază de acţiune de până la 2500 kilometri în funcţie de versiuni, cu o precizie de câţiva metri.
Graţie radarului de orientare, evoluează la o altitudine cuprinsă între 15 şi 100 de metri deasupra solului.
Tehnologia rachetelor Tomahawk a fost îmbunătăţită constant. Cea mai recentă versiune, dintre care peste o sută au fost lansate ieri în Libia, îi permite să se întoarcă în jurul ţintei înainte de lovi.
Rachetele Tomahawk sunt fabricate la uzina Raytheon din Tucson, SUA, iar costul unei astfel rachete se ridică la 900.000 de dolari. <iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/2UCt6To1n4U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/8sa7ZX58Kk4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: