Rachetele rusești S-300 livrate Iranului nu vor diminua capacitatea ofensivă a Statelor Unite

Rachetele rusești S-300 livrate Iranului nu vor diminua capacitatea ofensivă a Statelor Unite

Achiziţionarea de către Teheran a bateriilor de rachete antiaeriene ruseşti S-300 nu va diminua capacitatea SUA de a lovi eventuale instalaţii nucleare iraniene, a declarat şeful Statului Major Interarme american Martin Dempsey, informează AFP.

"Opţiunea militară" pentru a-i opri pe iranieni să obţină bomba nucleară "este intactă", a subliniat generalul, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul Apărării, Ashton Carter.

"Noi ştiam de mai mulţi ani că acest sistem ar putea fi vândut Iranului şi l-am luat în considerare în toate planurile noastre", a explicat generalul Dempsey.

Moscova a decis în această săptămână să ridice interdicţia de a livra Iranului baterii sol-aer S-300. Vladimir Putin consideră că această decizie este justificată prin încheierea unui acord-cadru pe 2 aprilie între Teheran şi marile puteri asupra programului nuclear iranian, aminteşte AFP.

Israelul a reacţionat foarte rapid la acest anunţ. Primul ministru Benjamin Netanyahu i-a exprimat îngrijorarea lui Putin, considerând că această iniţiativă va creşte "agresivitatea" Iranului în regiune.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a evocat "îngrijorările" americane în legătură cu această vânzare posibilă. Vicepreşedintele Joe Biden a estimat de asemenea că decizia de a proceda la aceste vânzări arată cum a slăbit economia Rusiei, în special în urma sancţiunilor occidentale legate de criză ucraineană.

Teheranul a declarat că speră să primească bateriile antiaeriene ruseşti încă din acest an.

"Opţiunea militară" împotriva unui program nuclear militar iranian are ca scop încurajarea negocierii unei soluţii diplomatice, dar şi să existe un mijloc de a acţiona în cazul în care negocierile eşuează, a amintit generalul Dempsey.

Un acord definitiv asupra programului nuclear iranian ar urma să aibă loc până la sfârşitul lunii iunie.