Distrugătorul USS McFaul, fără arme nucleare, a ancorat ieri-dimineaţă în Portul Constanţa.
Una dintre cele mai moderne nave ale flotei SUA, distrugătorul USS McFaul, a ancorat ieridimineaţă în Portul Constanţa, într-o discreţie totală.
În urmă cu trei săptămâni, nava americană ajungea în Portul georgian Batumi, unde descărca 55.000 tone de ajutoare umanitare pentru populaţia încercată de recentul conflict cu armata rusă.
Presa de la Moscova a speculat atunci că la bordul distrugă torului american s-ar afla arme nucleare şi 50 de rachete Tomahawk. Aşa s-a justificat, de altfel, trimiterea în patrulare în Marea Neagră, imediat după aceea, a navei-amiral a flotei ruse, Crucişătorul Moskva.
Oficialii americani au negat ieri categoric ideea că pe McFaul s-ar afla arme nucleare; au admis însă că nava este dotată cu ultimele tehnologii militare. „Nu avem condiţii pentru depozitarea armelor nucleare, dar deţinem arme ofensive, rachete Tomahawk şi mai multe sisteme defensive care protejează nava în caz de atac“, ne-a declarat comandantul navei, comandor Timothy L. Schorr.
100 de rachete de croazieră
De la distanţă, nava pare mică. Odată urcat la bord, realizezi că te afli într-un adevărat orăşel militar lung de 154 metri şi lat de 20 metri. Arsenalul este impresionant. Pe puntea din faţă şi pe cea din spate se găsesc aproape 100 de obloane care acoperă câte o rachetă Tomahawk sau Asroc, ne explică lt. Matt Adams, ofiţerul care răspunde de lansatoarele de rachete. Punţile sunt flancate de uriaşe lansatoare de rachete Harpoon. Pe puntea superioară şi pe cea inferioară se află o mulţime de mitraliere. Din loc în loc, tunuri uriaşe acoperite de huse.
„Pălăriile“ radarelor se învârtesc la doi paşi de catargele înalte pe care flutură steagurile american şi român. Lt. Matt Adams ne spune că rachetele Tomahawk au fost folosite ultima dată în anul 2003, în Irak. „Racheta poate atinge ţinte aflate la 1.000 mile distanţă (n.r. - aproximativ 1.600 de kilometri)“, precizează Matt Adams.
Ofiţerul specialist în rachete de croazieră nu a avut până acum ocazia să le testeze în misiuni reale de război, este prea tânăr, dar are în spate multe antrenamente. „Suntem chemaţi peste tot în lume, în punctele fierbinţi, oriunde e nevoie de noi. Misiunile noastre se pot însă schimba în orice moment“, mai precizează lt. Matt Adams.
Comandorul Timothy L. Schorr ne-a spus că echipajul distrugă torului este format din 280 de marinari dintre care 45 sunt femei. Fiecare ştie ce are de făcut. Fetele lucrează cot la cot cu băieţii, abia dacă le deosebeşti de colegi, trag cu putere de parâme pentru acostarea în bune condiţii. Cei mai mulţi au contracte pe perioade determinate.
Cadeta din Idaho
Ahley McKee, o cadetă de 19 ani din Idaho, mai are de stat doi ani în marină. Pe navă se ocupă cu mai multe, supraveghează cabina de comandă, îl asistă pe căpitan şi face chiar curat, când e nevoie. „Am ales marina pentru că am vrut să văd lumea, să cunosc oameni, dar mai ales să fac rost de bani pentru colegiu, voi studia oceanografia“, ne-a spus fata.