Evenimentul Zilei > International > Rachete Patriot pentru Turcia. Opțiunea rămâne pe masă
Rachete Patriot pentru Turcia. Opțiunea rămâne pe masă

Rachete Patriot pentru Turcia. Opțiunea rămâne pe masă

Administrația Trump discută încă cu Ankara despre livrarea de sisteme Patriot, în ciuda achiziției de către Turcia a sistemelor rusești S-400.

Turcia a cerut sisteme Patriot în cadrul confruntărilor armate cu forțele regimului sirian în provincia Idlib.

„Continuăm discuțiile despre rachetele Patriot. Turcia este un partener important pentru noi, avem numeroase colaborări diferite cu turcii la mai multe niveluri. Vom saluta retragerea sistemelor S-400 și am dori înlocuirea lor cu sisteme Patriot, a declarat recent Ellen Lord, subsecretar al Apărării pentru Achiziție și Dezvoltare în administrația Trump.

După ce Turcia a primit sistemele S-400 rusești, Washington a retras oferta de 3,5 miliarde de dolari pentru bateriile Patriot concurente, scrie Al-Monitor.

Ellen Lord a declarat că, în ciuda deciziei Statelor Unite de a elimina Turcia și din programul avionului de luptă F-35, ca urmare a achiziției sistemelor S-400 (care, potrivit Pentagonului, ar submina capacitățile acestui avion de generația 5), alte programe de vânzare de armament către Turcia nu au „încetinit” și că Ankara ar putea trimite o cerere oficială către Pentagon pentru achiziția sistemelor Patriot.

Însă declarațiile lui Ellen Lord ar putea indica că administrația americană ar putea vedea încă o fereastră de oportunitate pentru Turcia de a renunța la S-400, care nu sunt interoperabile cu armamentul NATO.

Turcia a indicat că în luna aprilie sistemele S-400 vor deveni deplin operaționale. După ce, anterior, le-a testat cu aparate F-16 de fabricație americană.