Racheta nord-coreeană, gata de lansare. Tensiune maximă în Extremul Orient

Racheta nord-coreeană, gata de lansare. Tensiune maximă în Extremul Orient

Coreea de Sud, Japonia şi Insulele Filipine se aflau astăzi în alertă maximă în faţa lansării iminente a unei rachete nord-coreene, condamnată de comunitatea internaţională, ce denunţă un test disimulat cu rachetă balistică. manevră care ar contraveni mai multor rezoluţii ale ONU.

Coreea de Nord şi-a anunţat intenţia de a lansa o rachetă Unha-3 între 12 şi 16 aprilie, între orele 22:00 şi 03:00 GMT, pentru a plasa pe orbită un satelit de observare terestră. Racheta nu a părăsit platforma de lansare de la baza Tongchang-ri, din nord-vestul țării, în intervalul de timp anunţat, iar lansarea ar urma să intervină cel mai devreme mâine, conform Seulului.

Totodată, acest proiect coincide cu cea de-a o suta aniversare a naşterii fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea, Kim Ir-sen, născut la 15 aprilie 1912 şi decedat în 1994. Avioane de vânătoare au survolat astăzi capitala Phenian, unde vor avea loc duminică festivităţi grandioase sub comanda lui Kim Jong-un, moştenitorul singurei dinastii comuniste din istorie.

Nepotul lui Kim Ir-sen, Jong-un i-a succedat tatălui său Kim Jong-il, decedat la 17 decembrie, pentru a veni în fruntea unei ţări izolate şi pauperizate şi a o conduce pe calea “unui stat puternic şi prosper". Regimul afirmă că satelitul ce urmează a fi lansat va avea uz civil, însă SUA şi aliaţii lor sud-coreean şi japonez văd în această lansare un test de rachetă balistică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secretarul de stat american Hillary Clinton a acuzat Phenianul miercuri că violează “numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU". Pe de altă parte, un transfug nord-coreean, Lee Yun-keol, în prezent şef al centrului de cercetare sud-coreean NK Strategic Information Service Centre din Seul, a declarat pentru France Presse că are cunoştinţă de ultimele dorinţe ale lui Kim Jong-il.

Liderul “etern" a indicat în testamentul său că ţara sa trebuie să continue să dezvolte arme nucleare, biologice şi rachete balistice, potrivit săptămânalului nipon Shukan Bunshun. “Trebuie să câştigăm războiul psihologic cu SUA", a mai subliniat Kim Jong-il. “În calitate de putere nucleară legitimă, trebuie să slăbim influenţa americană în Peninsula Coreeană", a explicat el.

Potrivit Agerpres, Coreea de Sud, Japonia şi Filipinele se aflau în stare de alertă în condiţiile lansării iminente a rachetei a cărei traiectorie urmează să survoleze sau să se apropie de teritoriile lor. Prima treaptă urmează să cadă în Marea Galbenă, în vestul Peninsulei Coreene, iar a doua la est de Filipine, survolând o parte din Insulele Okinawa, în sudul arhipelagului nipon. “Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate", a declarat premierul japonez, Yoshihiko Noda, în faţa jurnaliştilor.