Vouchere pentru mașini electrice. Guvernul lansează o nouă sesiune Rabla Plus

Programul Rabla Plus pentru entități juridice Sursa. Arhiva EVZ

O nouă sesiune Rabla Plus va fi demarată începând de joi 23 noiembrie. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că fondurile pentru această sesiune  sunt de 72,6 milioane de lei.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat deschiderea unei noi sesiuni a programului Rabla Plus. Programul se va derula prin Administrația Fondului de Mediu și va avea o finanțare totală de 72,6 milioane de lei.

O nouă sesiune Rabla Plus

Prin urmare, persoanele eligibile își vor putea achiziționa prin programul Rabla Plus autoturisme electrice și plug-in hybrid. Trebuie menționat că această sesiune este dedicată doar persoanelor fizice.

„Începând cu ziua de joi, prin Administraţia Fondului de Mediu, vom deschide o nouă sesiune pentru „Rabla Plus”. Este vorba de autoturismele electrice şi plug-in hybrid. Această nouă sesiune se va adresa persoanelor fizice, pentru că avem nişte sume de bani rămase ca urmare a derulării acestui program”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Fondurile disponibile se ridică la 72,6 milioane de lei

Cât despre valoarea finanțării, Fechet a explicat că fondurile disponibile prin Programul Rabla Plus însumează 72,6 milioane de lei echivalentul a 1.500 de autoturisme. Astfel, persoanele eligibile pot primi un voucher în valoare de 10.000 de euro.

„Nu sunt bani foarte mulţi, sunt 72,6 milioane de lei, deci vom putea finanţa aproximativ 1.500 de autoturisme electrice, însă ştiu că e un program extrem de apreciat de către români, care vor beneficia de unul dintre cele mai mari vouchere din Uniunea Europeană, de aproximativ 10.000 de euro, aşa cum i-am învăţat şi până acum”, a adăugat Fechet.

Prin programul Rabla Plus au fost achiziționat peste 36.000 de autoturisme electrice

La capitolul sustenabilitate, Mircea Fechet a punctat că prin programul Rabla Plus parcul auto românesc a fost modernizat cu peste 36.000 de vehicule electrice. Fapt ce s-ar traduce printr-un mediu mai curat în multe orașe independente.

„Aş mai adăuga faptul că, începând din anul 2016, când a început Programul "Rabla Plus", până astăzi, am pus pe străzile României peste 36.000 de autoturisme 100% electrice, care înseamnă un mediu mai curat în orașele din România şi multe alte beneficii”, a mai menționat Fechet.

Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Vânzările mașinilor electrice au explodat

APIA, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile, a prezentat recent un raport care sugerează că mașinile electrice (100% şi hibride plugin), full hybrid (cele care au propulsie electrică fără încărcare din sursă externă) dețin în prezent o cotă de piață de 23,8%. Mai mult cu aproape 11% față de cota deținută de motoarele pe motorină.

Vânzările autoturismelor verzi au crescut semnificativ în acest an. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut observăm o creșterea a vânzărilor cu 31,8% pe sectorul vehiculelor verzi. Defalcat pe sectorul full electric creșterea este de 51,3% în timp ce vânzările pentru gama plug-in hybrid a crescut cu 45.7%.

Finanțările acordate prin programul Rabla Plus

Sesiunile Rabla Plus din acest an au avut trei componente. Una dedicată entităților juridice cu un buget alocat de 83,47 milioane de lei. Una rezervată UAT-urilor finanțată cu 34 de milioane de lei. Ultima componentă a vizat persoanele fizice și a avut un buget de 155 de milioane de lei.