DECIZIE ISTORICĂ: Simbolurile comuniste au fost interzise în R. Moldova

DECIZIE ISTORICĂ: Simbolurile comuniste au fost interzise în R. Moldova

Utilizarea simbolurilor comuniste (secera şi ciocanul) în scopuri politice ar putea fi interzisă în Republica Moldova. Un proiect de lege iniţiat în acest sens de deputaţii liberali, ce urmează fie discutat astăzi, riscă să provoace un scandal uriaş în societatea de la Chişinău, având în vedere că secera şi ciocanul sunt simbolurile Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

UPDATE.  Parlamentul Republicii Moldova a interzis utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice, după dezbateri care au durat peste patru ore.

Proiectul de hotărâre elaborat de deputaţi liberali prevede condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, acuzat că a comis crime împotriva umanităţii. De asemenea, se interzice utilizarea simbolurilor comuniste - secera şi ciocanul în scopuri politice, dar şi a altor ideologii totalitare. Iniţiatorii acestui proiect doresc şi condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, acuzat că a comis crime împotriva umanităţii, precum şi condamnarea persoanelor care au contribuit la comiterea acestor crime. Proiectul liberalilor are la bază raportul comisiei speciale pentru aprecierea regimului comunist din Moldova. Comisia a fost creată în perioada în care Mihai Ghimpu îndeplinea funcţia de preşedinte interimar.

În urmă cu 2 ani, un proiect similar a fost propus de liberali însă a eşuat din cauza opoziţiei din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană. Premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a lăsat să se înţeleagă ieri că acum proiectul ar avea sprijinul tuturor partidelor din alianţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a calificat propunerea drept o "aiureală ordinară" care  "miroase a fascism" şi nu are "perspective istorice".

Deşi sute de mii de oameni au fost deportaţi sau au murit de foame în timpul perioadei sovietice, potrivit unor sondaje o mare parte a populaţiei din Republica Moldova regretă încă destrămarea URSS.