Cele 6 milioane de dosare ale poliţiei secrete est-germane tocate în 1989 sunt reconstituite manual, fâşie cu fâşie. Un program computerizat va permite curând reconstrucţia digitală a documentelor, grăbind refacerea arhivei.
Funcţionari germani lucrează de 17 ani la un uriaş puzzle - refacerea unul câte unul a milioanelor de dosare tocate, în încercarea de a reconstitui arhivele STASI, poliţia secretă a fostei RDG. Potrivit AFP, din fericire pentru cei implicaţi în acest efort uriaş, un program special conceput, graţie unei finanţări guvernamentale de 6 milioane de euro, este pe cale să le vină în ajutor cu un algoritm de reconstituire digitală a dosarelor.
Distrugerea documentelor a început odată cu demolarea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989, autorităţile comuniste încercând să facă dispărute cele peste patru decenii de secrete: denunţuri, rapoarte de agenţi, stenograme ale interogatoriilor, rapoarte ale spionilor din străinătate. Tocătoarele electrice au cedat rapid, iar funcţionarii Ministerului Securităţii Statului au fost nevoiţi, timp de săptămâni întregi, să rupă cu mâinile filele dosarelor.
Puse în saci, aceste resturi urmau să fie arse ori reciclate şi transformate în hârtie igienică. Însă „comitete cetăţeneşti“ au ocupat rapid birourile STASI din întreaga ţară, reuşind să confişte 15.500 de saci plini cu dosare tocate. Din 1995, în Nürnberg (Bavaria) a fost înfiinţat un centru special pentru reconstituirea documentelor. Angajaţii de aici încearcă să refacă, fragment cu fragment, filele dosarelor. Filă cu filă
„În medie, un funcţionar termină un sac în aproximativ un an de zile“, spune Joachim Haussler, un arhivist angajat de biroul pentru conservarea arhivelor STASI. Arhiviştii au reuşit până în prezent să refacă aproape 900.000 de pagini, adică aproximativ 400 de saci sau 3% din total. La început, la acest puzzle au lucrat 30-45 de persoane, dar în prezent au mai rămas doar nouă. Noua metodă de reconstituire digitală va permite refacerea incomparabil mai rapidă şi sistematică a dosarelor, afirmă Bertram Nickolay, inginer al Institutului Fraunhofer din Berlin şi responsabil al proiectului.
La apogeu, STASI avea în arhive dosarele a aproximativ 6 milioane de oameni. După reunificarea Germaniei, aceste arhive au intrat sub administrarea Biroului Comisarului Federal pentru conservarea Documentelor Ministerului Securităţii de Stat. O investigaţie recentă a relevat că BStU a fost infiltrat copios de agenţi STASI, iar 56 dintre aceştia încă mai lucrează pentru Birou.