Pe 18 iunie, Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a internetului și a mass-media din Rusia, a anunțat că a retras obligativitatea de a limita accesul la Telegram.
E o decizie neașteptată, având în vedere că Moscova se străduiește de ani de zile să blocheze această aplicație pe teritoriul Rusiei. Motivele aversiunii autorităților ruse față de Telegram sunt de două feluri. În primul rând, Moscova a privit întotdeauna cu suspiciune internetul, dat fiind că permite fluxul liber de informații și reprezintă o contrapondere periculoasă pentru propaganda oficială. În al doilea rând, autoritățile au fost alertate de faptul că mesgeria Telegram este criptată, ceea ce limitează capacitățile de supraveghere ale forțelor de ordine.
Oficial, Kremlinul a vorbit despre pericolul terorist pentru a justifica interdicția. Nu fără temei. La fel ca alte aplicații de mesagerie criptate, Telegram a fost folosit de teroriști și extremiști. Atentatorul sinucigaș care a ucis cincisprezece persoane la Sankt Petersburg în aprilie 2017 a folosit Telegram.
În urma atacului de la Sankt Petersburg, Serviciul Federal de Securitate (FSB) le-a cerut celor de la Telegram cheile de criptare pentru a decoda mesajele atacatorului mort. Telegram a spus că nu poate da cheile pentru că nu le are. Ca urmare, Roskomnadzor a declarat că această companie nu respectă cerințele legale. A urmat, în scurt timp, interdicția de a accesa Telegram din Rusia.
Telegram a adoptat o nouă politică de confidențialitate în august 2018, care permite transmiterea de informații despre utilizatori, dacă este vorba despre suspecții de terorism și dacă există o hotărâre judecătorească (deși nu e vorba de cheile de criptare a mesajelor lor).
Cum a devenit CELEBRĂ cea mai SIGURĂ aplicaţie de chat din lume: TELEGRAM
TELEGRAM a PIERDUT procesul cu Serviciul Federal de Securitate din Rusia: Vor avea acces la CHEIA DECRIPTĂRII
Să fie acesta motivul ridicării interdicției? În primul rând, ideea că Roskomnadzor „înlătură” blocajul asupra Telegram este înșelătoare. Este vorba, mai degrabă, despre eliminarea mandatului legal decât de eliminarea blocajului tehnic. De altfel, încercările rușilor de a bloca accesul la aplicație au funcționat cu greu, Lipsa unor capacități de filtrare sofisticate a făcut ca Roskomnadzor să blocheze și alte site-uri și servicii din neatenție.
Mai mult, alături e incapacitatea statului de a impune intericția, soluțiile anti-cenzură inventate de experții companiei au făcut ca Telegram să se bucure și astăzi de o largă utilizare în Rusia. De altfel, chiar Ministerul rus al Comunicațiilor a recunoscut că blocarea Telegram este imposibilă din punct de vedere tehnic.
În aceste condiții, acordul dintre Roskomnadzor și parchetul general privind eliminarea interdicției reprezintă mai degrabă o încercare de a ajunge la un compromis, o mână întinsă lui Pavel Durov, fondatorul Telegram, cel care s-a adresat autorităților ruse pe 4 iunie cererea de a se ridica interdicția. El a menționat eforturile permanente ale Telegram de a îmbunătăți în mod semnificativ eliminarea propagandei extremiste de pe platformă, în moduri care nu încalcă, însă, confidențialitatea. De altfel, și anunțul lui Roskomnadzor face referire la eforturile Telegram de a combate terorismul.
Să fie decizia în cazul Telegram rezultatul unei schimbări majore a politicii Kremlinului față de mediul online? Greu de crezut! Intensificarea eforturilor de cenzură din timpul crizei de sănătate și încercările din ultimul an de a crea un internet intern arată că Moscova nu renunță la control și vrea să-și exercite „suveranitatea” asupra ciberspațiului din interiorul granițele sale.
Decizia în cazul Telegram reprezintă, probabil, o încercare de a găsi un modus vivendi cu marile companii de tehnologie, cel puțin până când Kremlinul va fi capabil să-și impună propriile reguli.