Evenimentul Zilei > International > Este posibil? Restaurarea MONARHIEI în Rusia cu Putin uns ȚAR. Ce spun PROFEȚIILE?
Este posibil? Restaurarea MONARHIEI în Rusia cu Putin uns ȚAR. Ce spun PROFEȚIILE?

Este posibil? Restaurarea MONARHIEI în Rusia cu Putin uns ȚAR. Ce spun PROFEȚIILE?

În Rusia există un curent tot mai puternic pentru restaurarea monarhiei și urcarea pe tronul Romanovilor a lui Vladimir Vladimirovici Putin.

Un articol apărut la jumătatea lunii decembrie în foarte seriosul Wall Street Journat readuce în atenție o idee care se vehiculează în Rusia de la căderea comunismului în 1991: restaurarea monarhiei și înscăunarea unui nou țar al tuturor rușilor.

După ce ani de zile s-a discutat despre o revenire a dinastiei Romanovilor, acum există un curent tot mai puternic pentru un alt pretendent la tron: Vladimir Putin.

Pentru a rămâne la putere în 2008, când și-a încheiat cele două mandate constituționale ca președinte, Putin a manevrat în așa fel încât să devină prim-ministru. A revenit la Kremlin în 2012 și a câștigat un nou mandat în 2018, care se va încheia în 2024.

Pentru ca și după această dată să poată rămâne la putere, un grup de militanți pro-Kremlin a venit cu ideea de a-l proclama țar.

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca Putin să rămână la putere cât mai mult timp posibil”, declara recent Konstantin Malofeyev, un om de afaceri foarte implicat în politică, în aplauzele a sute de preoți ortodocși ruși și a membrilor principalelor partide politice reuniți cu ocazia unei conferințe în afara Moscovei. Toată această asistență, notează WSJ, era animată de o cauză comună: restaurarea monarhiei în Rusia.

Totuși, scrie WSJ, chiar și în rândul monarhiștilor ruși există disensiuni: este mai potrivită o monarhie constituțională sau una absolută? Ar trebui instaurată o dinastie de sânge sau țarul ar trebui ales? Pentru cei care sunt favorabili succesiunii pe linie bărbătească, nu este o problemă faptul că Putin are doar două fete?

Putin nu este singurul pretendent la tronul Rusiei.

Unul dintre candidații care se bucură de o atenție specială este George Mihailovici Romanov. Este membru al Familiei Regale, moștenitorul Mariei Vladimirova Romanova, Mare Ducesă a Rusiei. Dar mai există și alți pretendenți posibili din ramura Romanovilor.

Restaurarea monarhiei este un subiect cu o puternică încărcătură printre rușii pravoslavinici, ținân cont de numeroasele profeții din secolele XVIII și XIX, care au anunțat venirea și căderea comunismului și apariția unui țar providențial.

Unul dintre acești profeți este călugărul Abel (1757-1829), care a prezis războiul Rusiei cu Franța în 1812, intrarea triumfală a lui Napoleon în Moscova, destinul tragic al Casei Romanovilor și moartea mucenicească a ultimului țar.

Într-o discuție cu Țarul Pavel I, după ce a prorocit destinul tuturor țarilor până la Nicolae II (inclusiv că Pavel I va fi asasinat), Abel a zis:

„Ceea nu este în putință omului, îi este în putință lui Dumnezeu. Dumnezeu își amână ajutorul, dar este scris că îl va acorda curând va suna trâmbița mântuirii Rusiei. Și atunci se va ridica un prinț mare din rasa voastră, aflat în exil, care va sări să-i ajute pe fiii poporului său. El va fi cel ales de Dumnezeu și pe capul său va sta binecuvântare. Va fi înțeles de toți, vorbele sale vor merge la înima Rusiei însăși. Aspectul său va fi măreț și strălucitor și nimeni nu va spune: ‘Țarul este aici sau dincolo’, ci ‘El este’. Voința poporului se va supune milei lui Dumnezeu și chiar el își va confirma chemarea. Numele său a apărut de trei ori în istoria Rusiei. Doi bărbați cu acest nume au fost deja pe tron, dar nu pe tronul Țarului. Dar el se va așeza pe tronul Țarului ca al treilea. În el va fi mântuirea și fericirea regatului.

Nădejdile rușilor se vor împlini în (Catedradala Sfânta) Sofia din Țarigrad (Constantinopol); crucea ortodoxă va străluci din nou; Rusia pravoslavnică se va umple de fumul tămâii și de rugăciune și va înflori ca un cric ceresc.”

Iată ce spune și Sfântul Ioan de Kronstadt (1829-1908):

„Prevăd restaurarea unei Rusii puternice, mai tare și mai puternică decât înainte. Pe oasele acestor mucenici, ca pe o fundație tare, va fi construită noua Rusie – conform vechiului model; puternică în credința sa în Hristos Dumnezeu și în Sfânta Treime. Și va fi, în conformitate cu alianța Sfântului prinț Vladimir, o singură biserică! Rușii au încetat să înțeleagă ce este Rusia pravoslavinică: este scaunul tronului ceresc pe care își odihnește Dumnezeu picioarele. Rusul trebuie să înțeleagă aceasta și să-i mulțumească lui Dumnezeu că face parte din neamul rusesc.

Biserica va rămâne nezdruncinată până la sfârșitul veacurilor și un monarh al Rusiei, dacă va rămâne credincios Bisericii Ortodoxe, va sta pe tronul Rusiei până la sfârșitul veacurilor.”

Asemenea profeții sunt foarte puternic ancorate în sufletele rușilor.

Interesant este că, potrivit generalului Leonid Reșetnikov, fost șef al Serviciului de Informații Externe și director al Institutului de Studii Strategice, când i s-a vorbit lui Putin despre ideea restaurării monarhiei, acesta ar fi găsit-o „splendidă” , dar și-a exprimat îngrijorarea că aceasta ar duce la stagnarea țării.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că președintele Putin nu agreează ideea restaurării monarhiei, dar nu a comentat discuția cu Reșetnikov.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: