Evenimentul Zilei > International > Putin, Stalin și directorul FSB, pe pereții noii mega-catedrale din Rusia
Putin, Stalin și directorul FSB, pe pereții noii mega-catedrale din Rusia

Putin, Stalin și directorul FSB, pe pereții noii mega-catedrale din Rusia

Înaltă de 95 de metri, catedrala forțelor armate, simbol al legăturii strânse între apărare și biserica rusă, își va deschide porțile la 9 mai.

Pereții noii catedrale ortodoxe, dedicată forțelor armate, sunt decorați cu figurile președintelui Vladimir Putin, ministrului Apărării și fostului dictator sovietic Iosif Vissarionovici Stalin, potrivit MBKh News.

Catedrala Forțelor armate, înaltă de aproximativ 100 de metri, simbol al strânselor legături dintre biserica și armata rusă, urmează să se deschidă la 9 mai, cu ocazia celei de-a 75-a aniversare a victoriei sovieticilor asupra Germaniei naziste, într-un vast parc cu tematică militară situat în apropierea Moscovei.

Odată terminată, clădirea va fi una din cele mai înalte biserici ortodoxe din lume.

Pe unul din mozaicurile catedralei apar figurile lui Vladimir Putin și ministrului Apărării, Serghei Șoigu, flancați de eminenți politicieni, între care președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, dar și înalți responsabili ai securității statului, precum directorul FSB, Alexandr Bortnikov, și șeful statului-major al armatei, Valeri Gherasimov.

Un alt mozaic arată defilarea din Ziua Victoriei din 1945 din Piața Roșie, cu portretul lui Stalin deasupra unei mulțimi de soldați sovietici.

Anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, este și ea zugrăvită, cu un fragment de mozaic reprezentând un grup de femei cu o pancartă pe care scrie „Crimeea noastră”.

Biserica Ortodoxă Rusă a confirmat că în interiorul catedralei apar reprezentări ale lui Stalin și ale anexării Crimeii, descriindu-le drept „adecvate”, scrie The Moscow Times.

Pentru că ele reflectă „adevărul istoric ale cărui pagini nu por fi scoase în mod arbitrar”, potrivit lui Leonid Kalinin, președintele Consiliului pentru artă, arhitectură și restaurare al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Imaginea lui Stalin în Rusia a fost progresiv reabilitată, în cursul anilor 2000, trecând de la un dictator sângeros la un „lider excepțional”.

La ora actuală, procentul de aprobare a lui Stalin în rândurile rușilor a atins cote istorice.

Zeci de țări occidentale au emis sancțiuni economice împotriva Rusiei după ce a anexat Crimeea de la Ucraina, în urma unui referendum nerecunoscut la nivel internațional.

Potrivit Resurrection Foundation, care supervizează donațiile pentru catedrala forțelor armate, rușii au donat peste 3,6 miliarde de ruble (41 milioane de dolari) pentru construcția edificiului.

În timp ce Rusia a amânat festivitățile anuale dedicate Zilei Victoriei din cauza pandemiei cu noul coronavirus, calendarul deschiderii catedralei la 9 mai nu s-a modificat.

foto: mbk-news