„Umbra lui Putin” sau „Şoimul Kremlinului”: Fost spion, ex-şef servicii secrete, strateg - consilierul cel mai ascultat de către „ţarul” Federaţiei Ruse

„Umbra lui Putin” sau „Şoimul Kremlinului”: Fost spion, ex-şef servicii secrete, strateg - consilierul cel mai ascultat de către „ţarul” Federaţiei Ruse

Fostul spion Nikolai Platonovich Patrushev este cel care îl sfătuieşte pe Putin cu privire la toate strategiile militare. El este consilierul cel mai ascultat de Putin, numit „şoimul Kremlinului”, care în aceşti toţi ani a avut mereu ultimul cuvânt asupra oricărui gen de opţiune militară, înainte ca „ţarul” Federaţiei Ruse să-şi dea consensul sau să nege ordinul de a proceda şi pentru a dispune trupele pe teren. Nicio decizie strategică n-ar fi fost luată fără evaluările făcute cu grijă de acest ex-şef al serviciilor secrete care a împărţit cu preşedintele Putin o carieră strălucitoare, mai întâi în KGB-ul Uniunii Sovietice, apoi în FSB.

De la delicata intervenţie în Siria – prima intervenţie militară rusă într-un teatru în care erau deja implicate SUA şi NATO – până la recenta criză venezueleană, toate principalele chestiuni privind strategia militară trebuie să să fie riguros evaluate de acest fost ofiţer al intelligence care consideră SUA şi ’’revoluţiile colorate’’, primele ameninţări pentru siguranţa mamei Rusia. Strategiilor militare li se adaugă şi aşa-zisele ’’crime de Stat’’, executate potrivit vechilor tradiţii sovietice ale serviciilor secrete, care cu greu trec dincolo de biroul lui Patruşev, din 1999 până astăzi.

Printre acestea se poate nota şi execuţia unui locotenent colonel al intelligence, Aleksandr Litvinenko, otrăvit la Londra cu poloniu radioactiv turnat într-o ceaşcă de ceai, letală, comandată într-un sushi-bar pe Picadilly. Era 2006, iar el era la şefia serviciilor.

După câte se ştie, comandantul Nikolai Patrushev ar avea o mentalitate  foarte asemănătoare cu a preşedintelui Putin, care şi el, la rândul lui, a militat mult timp în serviciile de intelligence ruseşti şi au acelaşi oraş natal, Sankt-Petersburg. Amândoi s-au înrolat în servicii în anii ’70 şi se cunosc de mai bine de trei decenii. Ofiţer KGB şi apoi de contraspionaj, Petruşev i-a urmat lui Putin la şefia serviciului secret de la  Moscova în 1999, pentru a fi apoi numit secretar al Consiliului securităţii ruse, atunci când şi-a terminat mandatul, în 2009.

Când în 2009 Putin vine la putere, printre numele persoanelor în care avea cea mai mare încredere, apare brusc Nikolai Patrushev şi alături de el şi alţi 4 şefi şi operativi ex KGB. Printre aceştia Serghei Ivanov, vicele lui Putin când se afla la şefia FSB, apoi ministru de Externe şi Igor Sechin, acum la conducerea colosului petrolifer Rosneft, considerat ca omul cel mai influent al Rusiei, după Vladimir Vladimirovici.

Aceşti trei, de cea mai mare încredere ai ’’ţarului’’ aparţin aceleiaşi caste, aceea a ’’silovkilor’’ – care au aparţinut iniţial vârfurilor militare sau spionajului rus. Bărbaţi consideraţi de către Nikolai Patrushev  ’’noua nobilime’’ rusă, ideali slujbaşi ai  statului care au ajuns la nivelurile maxime ale intelligence şi care nu-şi desfăşoară activitatea pentru bani, ci pentru ’’onoare şi orgoliu’’, a declarat el într-un interviu dat când Putin acceda în guvern, iar el era deja la şefia unuia dintre serviciile secrete cele mai temute din lume, potrivit editorialistului  Davide Bartoccini.

În rest, Rusia, cum se ştie deja, nu a abandonat în niciun fel tradiţiile sale sovietice. Potrivit observatorilor, detractori ai liniei dure a vârfurilor securităţii ruse, noii siloviki sunt generic conservatori, în cele mai multe cazuri anti-liberali, gata şi dispuşi să folosească metode dure pentru a garanta securitatea şi a-şi garanta controlul Statului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News