Evenimentul Zilei > Economie > PUTIN și ERDOGAN pun la cale un megaproiect de livrare a gazelor pentru EUROPA
PUTIN și ERDOGAN pun la cale un megaproiect de livrare a gazelor pentru EUROPA

PUTIN și ERDOGAN pun la cale un megaproiect de livrare a gazelor pentru EUROPA

O delegaţie de oficiali de la grupul rus Gazprom se va deplasa miercuri în Turcia pentru discuţii cu privire la reluarea proiectului gazoductului Turkish Stream, a declarat marţi directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev.

Din delegaţia Gazprom va face parte şi directorul general, Alexei Miller, a spus Medvedev. „Discuţiile au început odată cu întâlnirea dintre ministrul turc al Energiei şi omologul său rus. Aceştia au căzut de acord cu privire la reluarea proiectului. Vizita lui Alexei Miller în Turcia şi întâlnirea cu omologul său turc sunt programate pentru mâine", a spus Alexander Medvedev.

În august, preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, şi liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit la Sankt Petersburg şi au decis ca proiectul Turkish Stream să fie reluat.

În acest sens va fi înființat un grup de lucru și va fi stabilită o foaie de drum.

În luna decembrie 2015, după ce un avion militar rus a fost doborât de către armata turcă, Rusia a suspendat lucrările la proiectul gazoductului Turkish Stream, o conductă de gaze care ar urma să traverseze Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei.

În luna iunie a acestui an, Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin a primit o scrisoare de la omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în care acesta şi-a prezentat regretele – percepute de Moscova drept scuze, conform mass-media internaţionale şi ruse – pentru doborârea avionului de vânătoare rusesc.