Luni, președintele Vladimir V. Putin și omologul său belarus, Aleksandr G. Lukașenko, au discutat despre adâncirea cooperării militare și economice dintre acești doi apropiați aliați, în Ucraina existând tot mai multe temeri potrivit cărora Moscova s-ar pregăti să lanseze o nouă ofensivă din Belarus. Apărând împreună după convorbiri, Putin și Lukașenko au vorbit despre nevoia celor două țări de a rezista în fața presiunilor economice occidentale și de a-și menține strânsele relații pe plan militar – fără să lege însă în mod explicit aceste eforturi de războiul purtat în Ucraina.
Putin a spus că ei au discutat despre crearea unui spațiu de apărare unificat, deși el nu a precizat și ce-ar putea însemna acest lucru. El a mai spus că, împreună cu omologul său, au convenit să-și continue manevrele militare comune și producția unor noi aparaturi militare. Fără să ofere amănunte, Lukașenko a adăugat că Rusia ajută piloții militari belaruși să piloteze avioane cu încărcătură specială.
Lukașenko - care se bazează mult pe sprijinul Moscovei de ordin financiar, precum și în privința combustibilului și a asistenței în materie de securitate pentru a-și întări cei 28 de ani petrecuți la putere – a promis că „statele occidentale nu vor putea să ne rupă relațiile”, adăugănd că, „dimpotrivă, ele se vor adânci”.
Începând din luna februarie, din momentul când Rusia și-a lansat marea invazie în Ucraina, țara s-a folosit de Belarus ca spațiu de pregătire în vederea unor tentative de atac asupra Kievului, capitala ucraineană. Deși Lukașenko a permis Moscovei să îi folosească teritoriul pentru a lansa rachete și pentru a bombada Ucraina, până acum, el a rezistat presiunilor exercitate de Kremlin pentru a-l convige să își implice propriile trupe în război.
Dar chiar și fără vreo implicare atât de directă, oficialii ucraineni se tem de eventualul rol pe care l-ar avea Belarusul. În ultimele zile, Kievul a avertizat în mod repetat că s-ar putea ca forțele ruse să pregătească o nouă ofensivă din Belarus, asta însemnând fie un nou efort de a cuceri Kievul, care se află la circa 100 km. de frontiera cu Belarus, fie un mijloc prin care să perturbe fluxul de armament occidental în Ucraina, venit prin Polonia.
„Rusia se poate descurca fără noi, dar noi nu putem fără ea”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri S. Peskov – care a susținut înaintea invaziei că trupele Moscovei trimise în Belarus se află acolo în vederea unor manevre – a minimalizat speculațiile pe tema unei eventuale implicări a Belarusului într-o nou invazie. Luni dimineață, el le-a spus reporterilor că asemenea informații sunt niște zvonuri „total prostești și lipsite de orice temei”.
Dar mulți experți militari cred că armata rusă, care a suferit o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, a fost atât de greu încercată în decursul celor aproape 10 luni de război, încât nu este în stare să lanseze o nouă ofensivă din Belarus, cu sau fără participarea trupelor belaruse.
Deși Lukașenko, care l-a primit pe Putin pentru prima oară în ultimii trei ani, nu s-a angajat să- își grănescă contribuția la eforturile belicoase ale Rusiei, el a spus clar că țara sa se bazează pe Moscova în calitate de partener militar, subliniind că, fără Rusia, Belarus nu își poate apăra „independența și suveranitatea”.
Printr-o remarcă ironică, trădând însă izloarea lor pe plan internațional, Lukașenko a calificat cele două țări ca fiind „cei mai dăunători și cei mai nocivi co-agresori de pe planetă”.
Declarațiile celor doi lideri s-au concentrat însă în special asupra unor probleme economice. Ei au anunțat un acord vizând prețul livrărilor de gaze din Belarus subvenționate de ruși, de mare ajutor pentru Lukașenko, el afirmând că țara a trebuit să își adânceaască cooperarea economică cu Rusia ca să facă față sancțiunilor occidentale.
„Rusia se poate descurca fără noi, dar noi nu putem fără ea”, a spus el potrivit nytimes.com
Deși Belarusul este extrem de dependent de Rusia – o relație care este însă atât de unulaterală, încât, săptămâna trecută, Lukașenko a trebuit să dezmintă zvonurile potrivit cărora rușii conduc deja aproape totul – Putin a negat că ar fi interesat să anexeze Belarusul.
„Rusia nu este interesată să absoarbă pe nimeni”, a spus el. „Nu are niciun rost”.
(Traduceerea Rador)