Putin și-a transformat cea mai de preț comoară în cobai! Gest extrem pentru credibilitate

Președintele Vladimir Putin a spus că vaccinul este sigur și că una dintre fiicele sale a primit vaccinul numit „Sputnik”, după satelitul sovietic din anii '50.

„Știu că este destul de eficient, că asigură o imunitate durabilă”, a spus Putin despre vaccinul dezvoltat de Institutul de cercetare Gamaleya, în coordonare cu Ministerul Apărării de la Moscova.

Ministerul Sănătății din Rusia a spus că studiile clinice nu au fost încă finalizate, dar testarea în ultima etapă implicând mai mult de 2.000 de persoane urmează să înceapă miercuri.

Oamenii de știință occidentali și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la viteza de dezvoltare a vaccinurilor rusești, sugerând că cercetătorii ar putea sări peste etape.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, de la Geneva, Tarik Jasarevic, a declarat că este în „contact strâns” cu autoritățile ruse din domeniul sănătății, dar că este prea devreme pentru o parafare de către OMS. „Pre-calificarea oricărui vaccin include o analiză riguroasă și evaluarea tuturor datelor de siguranță și de eficacitate cerute”, a spus el.

La Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Sănătății a declarat pentru trustul RND că „nu se cunosc date despre calitatea, eficacitatea și siguranța vaccinului rusesc”, adăugând că „siguranța pacientului este prioritatea zero”.

Rusia speră să înceapă producția în septembrie și să înceapă vaccinarea personalului medical imediat după aceea. Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran rusesc care a ajutat la dezvoltarea vaccinului, a declarat că îndoielile cu privire la vaccinuri fac parte din „atacurile media coordonate și atent orchestrate”, concepute pentru a „discredita” țara. El a spus că 20 de țări străine au precomandat peste un miliard de doze.

Cursa pentru un vaccin se încinge, în timp ce națiunile de pe tot globul se pregătesc pentru noi focare de boală - chiar în timp ce încearcă să repornească economiile afectate în lunile de izolare.

Indonezia a declarat marți că va lansa o fază 3 de testare pe oameni a unui vaccin candidat de la Sinovac Biotech din China. Faza 3 se referă la studiile care implică un număr mare de subiecți umani de testare și este de obicei ultimul pas înainte de aprobarea regulamentară. Vaccinul de la Sinovac, supranumit CoronaVac, este deja testat pe 9.000 de angajați din domeniul sănătății din Brazilia.

OMS spune că 165 de vaccinuri candidate sunt dezvoltate în întreaga lume, șase ajungând în faza 3. Însă directorul pentru situații de urgență, Michael Ryan, a avertizat că găsirea unui vaccin nu va însemna automat sfârșitul pandemiei de COVID-19. „Avem vaccinuri anti-rujeolă și anti-poliomielită perfect eficiente și încă ne străduim să eradicăm sau să eliminăm aceste boli. Trebuie să poți livra acest vaccin către o populație care dorește și cere să aibă vaccinul”, a spus el.

Conform unui raport AFP, numărul de infectări confirmate la nivel mondial de la apariția virusului pentru prima dată în China, la sfârșitul anului trecut, a trecut de 20,1 milioane, cu aproape 737.000 de decese, urmând să depășească 750.000 în câteva zile.

În Statele Unite, cea mai afectată națiune din lume, numărul morților a crescut până la 164.480 marți seară, cu 1.110 de victime în ultimele 24 de ore, potrivit raportului Universității Johns Hopkins. Acesta arată că numărul total de infectări se ridică acum la 5,14 milioane.

La celălalt capăt al spectrului, Noua Zeelandă a marcat marți un șir de peste 100 de zile fără infectări cu coronavirus transmise local. „Cu toții am depus mari eforturi pentru a preveni un scenariu dificil”, a spus premierul Jacinda Ardern, dar „am planificat și ne-am pregătit pentru el”. Până în prezent, Noua Zeelandă a raportat doar 22 de decese cauzate de coronavirus, deși autoritățile au avertizat în mod repetat că un al doilea val este "inevitabil".

Regatul himalayan Bhutan a anunțat marți prima carantină contra coronavirusului, după ce a fost protejat în mare parte de boală, luni întregi.

În Europa, agenția sanitară ECDC a Uniunii Europene a cerut țărilor să reinstituie unele controale, deoarece a început să crească numărul de noi cazuri. Franța a reimpus purtarea măștii în anumite zone aglomerate și în punctele turistice din capitala Paris. Premierul Jean Castex a spus că le va solicita autorităților locale „să extindă pe cât posibil obligația purtării măștii în spațiile publice”.

Castex a adăugat că, dacă francezii nu acționează individual și colectiv, „ne expunem unui risc ridicat de reapariție a epidemiei, care va fi greu de controlat”. Câteva orașe franceze au întărit deja regulile privind măștile, la fel cum au făcut unele zone din Belgia, Olanda și România. În Spania, autoritățile au instituit la nivel național purtarea măștii în locuri publice, iar unele regiuni au revenit la carantină. „Este un moment critic, suntem exact în punctul în care lucrurile se pot îmbunătăți sau înrăutăți”, a declarat pentru AFP Salvador Macip, expert în politici sanitare la Universitat Oberta din Catalonia.

„Trebuie să recurgem la toate mijloacele de protecție pentru a reduce focarele înainte de a deveni mai grave”.

Spania a adăugat o medie de aproape 5.000 de cazuri noi pe zi în ultima săptămână - mai mult decât Franța, Marea Britanie, Germania și Italia.