Cel puțin două nave sub paviolionul Rusiei au făcut astfel de livrări via Cipru, a declarat o sursă din serviciile secrete a unui guvern din UE pentru Reuters, sub condiția păstrării anonimatului. Ea a afirmat că numărul de astfel de transporturi a crescut în octombrie.

O altă sursă, din domeniul transportului naval, a confirmat că vasele rusești au trecut prin Cipru și Grecia, ambele membre UE, înainte de a ajunge în Siria.

Ministerele Apărării și Transporturilor din Rusia au refuzat inițial să comenteze informația. Ulterior, Ministerul Apărării a declarat că sancțiunile UE privind combustibilul livrat Siriei nu se aplică și forțelor aeriene ruse din această țară.

Un purtător de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe și Securitate a afirmat că implementarea sancțiunilor este obligația statelor membre:

„Avem încrederea că autoritățile se supun obligațiilor ce le revin de a asigura respectarea măsurilor restrictive și de a face cercetări în orice tentativă de încălcare a lor.”

Ministerul de Externe al Greciei a transmis întrebarea adresată de Reuters Ministerului Transporturilor, care nu a formulat nici un comentariu.

Guvernul cipriot a afirmat că autoritățile sale nu au aprobat ancorarea nici unui vas cisternă rusesc care căra combustibil pentru avioane în Siria.

„Am saluta orice informații ce ni s-ar putea oferi legate de orice activitate care contravine sancțiunilor ONU sau UE”, a adăugat Ministerul de Externe din Cipru.

În 2014, Consiliul Uniunii Europene a interzis în 2014 orice aprovizionare cu combustibil de avioane a Siriei de pe teritoriul UE, indiferent dacă acest combustibil provine din UE sau nu.

De-a lungul a două săptămâni, tancurile cisternă ale Rusiei au livrat 20.000 de tone metrice de combusitibl de avioane în Siria – cu o valoare de circa 9 milioane de dolari – via UE, a declarat sursa din serviciul secret citată de Reuters.

Aceasta a declarat:

„Aprovizionarea cu combustibil prin aceste vase a jucat un rol vital în menținerea ritmului raidurilor aeriene ale Rusiei în regiune.”

De asemenea, potrivit sursei, o parte din acest combustibil a ajuns și la trupele siriene, contribuind la „menținerea operativității aviației lui Assad”.