„Referitor la aceste obiective aflate peste graniţă, mai exact la Muzeul Puşkin din Republica Moldova, vom discuta cu autorităţile moldovene şi, dacă vor avea nevoie de ajutor, noi suntem gata să acordăm un sprijin financiar pentru refacerea obiectivelor Puşkin”, a declarat şeful statului rus în timpul unei şedinţe a Consiliului pentru Relaţii Interetnice şi ai Consiliului pentru Limba Rusă.

Casa-Muzeu „Aleksandr Sergheevici Puşkin” se află într-o clădire din Chişinău, unde poetul rus a locuit timp de o lună în anul 1820.

Vladimir Putin a dat asigurări că măsuri similare vor fi întreprinse şi în privinţa restaurării muzeului Puşkin din Hurzuf, Peninsula Crimeea, potrivit Agerpres.

În iunie, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a adresat „sincere felicitări poporului Rusiei şi al Moldovei cu ocazia împlinirii a 220 de ani de la naşterea marelui poet rus Aleksandr Puşkin, a cărui viaţă şi activitate au fost strâns legate de ţara noastră’. „După atâţia ani, Puşkin rămâne pentru poporul multietnic al Moldovei o garanţie a bunei înţelegeri dintre popoare şi culturi, al păcii şi concilierii, un promotor al ştiinţei, învăţământului şi culturii ruse pe pământul moldovenesc’, a scris la acea dată, într-o postare pe Facebook, preşedintele Republicii Moldova.