Putin rescrie istoria oficială a Rusiei. Noul manual, care slujește obiectivelor naționaliste ale președintelui rus și propagandei sale, va fi folosit din luna septembrie.
Putin rescrie istoria oficială a Rusiei. Elevii ruși au un nou manual de istorie, special gândit pentru a corespunde politicilor naționaliste ale lui Vladimir Putin, scrie El Pais. Manualul rescrie o bună parte din istoria lumii din 1945 și până în prezent. Va fi folosit din septembrie de elevii ruși din ultimul an de liceu.
Occidentul, dușmanul letal al Federației Ruse
Putin și-a exprimat repetat dorința de a introduce un singur manual de istorie „cu o concepție unitară”, bazat pe „evaluarea oficială” a Kremlinului. „Dispersia duce la consecințe negative pentru tinerii care nu înțeleg în ce țară trăiesc și nu simt legăturile cu eroii din trecut”, a spus președintele rus în 2013. Acesta își justifică politicile controversate printr-o interpretare personală a istoriei.
Versiunea completă a manualului a apărut pe internet. Occidentul este descris ca un mediu răuvoitor și invidios, care a realizat și s-a bucurat de nenorocirile Uniunii Sovietice, inclusiv colapsul acesteia.
„Deasupra Kremlinului, steagul Uniunii Sovietice a fost coborât. Principalele țări occidentale au reacționat cu aprobare neascunsă la auto-lichidarea URSS”, este scris în pasajul despre ultimele momente ale Uniunii Sovietice.
Autorii manualului sunt Vladimir Medinski, fost ministru al culturii și consilier al lui Putin, și Anatoli Torkunov, rector al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova. Au scris manualul în câteva luni pentru a fi siguri că va fi gata la începutul noului an școlar.
Noua hartă „oficială” a Rusiei include Ucraina
În cele 448 de pagini ale manualului, textul prezintă cu mândrie evenimente considerate un succes pentru URSS. Sunt menționate dezvoltarea industrială, a armelor nucleare sau a puterii militare a statului. Rusia este văzută ca o victimă a atitudinii Occidentului.
Manualul cuprinde și războiul din Ucraina, desemnat prin denumirea oficială de „operațiune militară specială”.
„Cel mai important eveniment din istoria contemporană este incorporarea, sau mai corect, întoarcerea tărâmurilor noastre istorice în Federația Rusă”, se menționează în text.
Ca argumente că Ucraina ar face parte din Rusia, autorii manualului invocă evenimente petrecute acum sute de ani. Printre ilustrațiile incluse se numără o hartă oficială a Rusiei din 2023. Ea arată că granițele țării au fost extinse pentru a cuprinde teritorii ucrainene anexate de Putin din 2014 și până în prezent.
La finalul textului a fost inclusă o galerie de imagini cu zeci de „eroi” decorați în timpul războiului. „Rusia este o țară de eroi”, se arată în manual.
Gorbaciov, demonizat. Stalin, respectat
Elevii ruși primesc apoi următoarele sfaturi: „Astfel de perioade unice nu au loc de multe ori în istorie. După plecarea companiilor străine, există multe piețe deschise pentru voi și posibilități fantastice pentru o carieră în afaceri și start-upuri. Nu ratați această ocazie. Rusia astăzi este cu adevărat țara oportunităților.”
Gorbaciov e descris ostil de autori, care scriu că a distrus statul și a provocat haos în economie și societate. În schimb, Stalin este tratat cu respect. Atrocitățile comise în timpul regimului său sunt trecute în umbră de reușitele sale.
Ororile suferite de popoarele din Caucazul de Nord și de tătarii din Crimeea deportați în Siberia lipsesc complet. În secțiunea dedicată dezintegrării Uniunii Sovietice - „cea mai mare tragedie geopolitică din secolul al XX-lea”, potrivit lui Putin – nu se menționează nimic despre constituția URSS. Ea le dădea dreptul republicilor sovietice să iasă din uniune.
Acordurile dintre Belarus, Rusia și Ucraina, trecute sub tăcere
Acordurile de la Belaveja, unde liderii Belarusului, Rusiei și Ucrainei au semnat actul de dizolvare a Uniunii Sovietice, sunt consemnate în doar câteva rânduri. Este trecut sub tăcere că cele trei noi state înființate după destrămarea Uniunii Sovietice au recunoscut oficial granițele pe care le aveau pe vremea când erau republici sovietice și făceau parte din aceeași țară.
Plecarea trupelor sovietice din Europa după 1989 este descrisă ca fiind „o decizie foarte necugetată”, care a subminat influența sovietică și a produs „sentimente naționaliste și anti-sovietice”, mai scrie El Pais.