Putin a mușcat mai mult decât poate înghiți: refugiații sunniți din Siria. Pulsul planetei
Editura Evenimentul si Capital

Putin a mușcat mai mult decât poate înghiți: refugiații sunniți din Siria. Pulsul planetei

Autor: | | 3 Comentarii | 16917 Vizualizari

Rusia lui Putin se chinuiește să demonstreze mai întâi că poate fi un partener în ceea ce privește marile probleme ale lumii, ale UE și SUA, apoi că are capacitatea să facă lucrurile să se întâmple în Siria și, prin asta, în Orientul Mijlociu.

Însă se pare că dacă în discuția tête a tête cu Donald Trump, angajamentele au putut fi luate, când să fie și aplicate, lucrurile se dovedesc mult mai complicate. Putin a mușcat mai mult decât poate înghiți, și acum încearcă o renegociere a criteriilor și angajamentelor luate.

Așa s-a întâmplat cu chestiunea retragerii trupelor iraniene și a milițiilor șiite pro-iraniene din Siria. După ce s-a angajat că poartă această discuție cu Iranul, experimentatul ministru de Externe Serghei Lavrov, împreună cu Șeful Statului Major General al Armatei Ruse, Valerii Gherasimov, au fost trimiși la Tel Aviv pentru a negocia o zonă sub 100 km de Înălțimile Golan, aflate sub control israelian, fără prezență iraniană sau șiită proiraniană. Răspunsul Premierului Netanyahu a fost fără echivoc nu!

Fără prezență iraniană în Siria. Iar Rusia nu e capabilă să producă această modificare, Teheranul pierzând prea multe trupe speciale Al Quds ale Gardienilor Revoluției Islamice pe teren, așa cum Hezbollahul libanez pro-iranian a pierdut trupe pentru a se retrage azi cu totul din Siria, fără nici un beneficiu. Nu mai vorbim despre costurile ce trebuie asumate de către Federația Rusă pentru a compensa carnea de tun pe care o reprezentau iranienii și milițiile șiite, folosind Companiile Militare Private ruse.

Mai nou, aceeași formație mixtă Lavrov-Gherasimov a plecat la Berlin. Deși nu a ieșit decât un vag comunicat, misterul întâlnirii a apărut ulterior, fiind vorba deja despre o altă temă majoră de preocupare, acolo unde Rusia are responsabilități relevante în declanșarea și inițierea procesului, ca element de război hibrid contra Europei Unite: refugiații. Într-adevăr, un alt angajament rus care probează relevanța sa și luarea în considerare ca un partener în Siria și Orientul Mijlociu, pare să fie revenirea refugiaților, majoritari sunniți, în Siria. În primul rând din vecinătate – Turcia, Liban și Iordania, apoi din întreaga Europă unde au plecat ulterior. O încercare dincolo de capacitatea de acțiune a Rusiei.

De ce spun acest lucru? Pentru că Rusia încearcă să împace și capra, și varza. Să facă să revină refugiații sunniți epurați de Al Assad în încercarea de schimbare a raportului sectar allawițisunniți, favorabil ultimilor, fapt care ar duce la un dezastru în orice alegeri libere. Apoi pentru că majoritatea acestora privesc cu mare suspiciune la Rusia, care l-a ajutat pe Al Assad să nu se prăbușească de la putere, luptând cu opoziția susținută de sunniți.

Mai mult, încrederea în Rusia, Putin și Al Assad e atât de redusă încât puțini refugiați și-ar dori să revină la casele lor, și așa distruse, sau să rămână în zone desemnate de ruși, respectiv zona sub control turco-american de la Afrin și Manbij, sau zonele deșertice de la frontiera cu Irakul, și să nu revină în așa-numita „Sirie utilă”, respectiv regiunea Al Latakia de la litoralul Mediteranei și regiunea din jurul capitalei Damasc, respectiv zonele bogate în petrol ale Siriei. De aceea întreprinderea pare sortită eșecului.

Până la urmă, dacă acestea sunt probele de bunăvoință și credibilitate cerute de Donald Trump și establishmentul american Rusiei lui Putin pentru a consacra credibilitatea de partener în Siria, e deja o formă de capcană în care Vladimir Putin a căzut cu brio. Din orgoliu, din ambiție, Rusia, dacă și-a asumat asemenea angajamente, e puțin probabil spre imposibil să le poată îndeplini. Iar fără îndeplinirea lor, fără să demonstreze că Rusia are forța, puterea, prezența militară și forța de convingere pentru a face acești pas, e puțin probabil să rămână altceva decât un jucător la masa de negociere de la Geneva pe Siria, alături de mulți alți actori.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate