Putin răspunde în direct la întrebările ruşilor. Camere video în birourile de vot la alegerile din 2012

Putin răspunde în direct la întrebările ruşilor. Camere video în birourile de vot la alegerile din 2012

Premierul Vladimir Putin, candidat la preşedinţia Rusiei la alegerile din martie 2012, va discuta astăzi, pentru a zecea oară, în direct cu cetăţenii ruşi, în cadrul tradiţionalei sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

UPDATE 5. Vladimir Putin a declarat că se consideră un "angajat" al poporului şi că dacă va pierde susţinerea electoratului, va renunţa imediat la conducere.

"La începutul anilor 2000 am spus că mă consider un om angajat de popor în serviciul său.  Mă pot baza doar pe poporul rus. Dacă nu voi simţi această susţinere - iar aceasta nu se determină pe anumite site-uri sau în stradă, ci la alegeri - nu voi mai rămâne o zi în biroul meu de lucru", a promis premierul rus, care anul viitor va candida, din nou, la alegerile prezidenţiale. UPDATE 4. Putin i-a acuzat şi pe americani de implicare în uciderea fostului lider libian Muammar Gaddafi, în timpul capturării sale.

"Aceasta este democraţie? Cine a făcut asta? Dronele (avioanele fără pilot), inclusiv cele americane! Au atacat coloana sa (de maşini), apoi prin radio, prin intermediul forţelor speciale, care nu trebuiau să se afle pe acest teritoriu, i-au zorit pe aşa-numiţii opozanţi şi l-au nimicit fără judecată şi fără investigaţie", a spus şeful executivului. UPDATE 3. Premierul rus i-a ironizat pe liderii opoziţiei şi a reafirmat că alegerile legislative din 4 decembrie au fost libere şi corecte. "Opoziţia vrea mereu să ajungă la putere. Foloseşte orice cale prin care poate acuza şi critica, dar rezultatele reflectă cu adevărat situaţia politică din ţară", a răspuns şeful guvernului de la Moscova. UPDATE 2. "Faptul că oamenii îşi expun opinia cu privire la procesele care au loc în ţară,  este unul absolut firesc, cât timp respectă legea", a afrimat premierul, răspunzând unei întrebări. "Am văzut la televizor în special oameni tineri, pe poziţie, care îşi formulează clar această poziţie. Pe mine mă bucură acest lucru. Dacă acesta este rezultatul regimului Putin, atunci este bine", a adăugat Putin  UPDATE 1. În cadrul emsiunii live, Putin a anunţat că a ordonat instalarea de camere video în toate birourile de vot din Rusia, care vor funcţiona 24 de ore din 24, la alegerile prezidenţiale din 2012, pentru a evita orice fraudă electorală, transmite "Le Figaro".

Ne puteți urmări și pe Google News

Funcţionarii au lucrat o lună de zile la răspunsurile pe care Putin le va da celor care i-au adresat întrebări, scrie cotidianul rus Vedomosti.

Premierul rus a inaugurat acest mod de a comunica cu oamenii cu zece ani în urmă, încă din de la primul mandat de preşedinte, şi l-a continuat şi ca şef al guvernului. Executivul prevede teme şi pregăteşte o serie de răspunsuri, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. El a precizat că majoriteatea întrebărilor sunt despre protecţia socială (29%), aproximativ 14% dintre telespectatori se interesează de locuinţe, 8,5% - de muncă şi salarii şi doar 5% pun întrebări vizând problemele statului, ale societăţii şi referitoare la politica internă. Dialogul lui Putin cu ruşii vine după alegerlile legislative din 4 decembrie, câştigate de partidul Rusia Unită, al premierului, dar ale căror rezultate sunt intens contestate de opoziţie, denunţând fraudarea lor. Ziarul Kommersant notează că Boris Grîzlov, un apropiat al lui Putin care a deţinut funcţia de preşedinte al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, în ultimele două legislaturi, a renunţat ieri la fotoliul de deputat. Grîzlov consideră că ar fi "nedrept" să ocupe funcţia de preşedinte al Dumei mai mult de două mandate. El a afirmat că îşi va continua activitatea la conducerea partidului de guvernământ Rusia Unită şi că "este dispus să lucreze în acea funcţie pe care o va determina preşedintele".