La ora când armata franceză înlocuiește celebrele puști de asalt FAMAS cu mai modernele Heckler & Koch HK416, în sânul regimentelor forțelor terestre, instructori de tir de luptă (ISTC) au fost convocați să urmeze cursuri pentru folosirea celebrei arme de asalt AK-47 Kalașnikov, cea mai răspândită (și mai copiată) armă din lume.

Instructorii au fost reuniți la Centrul de pregătire pentru Angajament Operațional al regimentului 51 infanterie din Mourmelon, potrivit ministerului francez al Apărării.

Ideea este familiarizarea cu această armă a instructorilor care sunt trimiși în misiuni de scurtă și lungă durată în străinătate.

Costul scăzut al armei AK-47, robustețea și fiabilitatea sa în condiții extreme, facilitatea de întreținere au făcut-o extrem de populară, mai ales în țările care nu dispun de mijloace financiare pentru achiziția unor arme mai moderne. Și, din păcate, și în rândul teroriștilor.

Potrivit autorităților, această formare „completă și oficială” este o „premieră”, chiar dacă militarii francezi cunosc AK-47 dar fiind faptul că este o armă aflată în dotarea a numeroase armate „partenere”, în special în Africa.

Modelele folosite de instructori au calibrul 7,62×39 mm și au fost cumpărate din Polonia, de la firma WBP Rogow care comercializează arme WBP FOX-AK 47 la prețul unitar de aproximativ 900 de euro.

Această formare inedită se derulează în două faze: manipularea armei (montare, demontare, caracteristici, etc) și tir în diverse circumstanțe și medii.

„Aceste cursuri oficiale se înscriu în noile programe de formare cerute de Comandamentul de Antrenament al Școlilor de Combat Interarme (COME2CIA) și de Centrul de Parteneriat Militar Operațional (CPMO) pentru a dezvolta în continuare versatilitatea militarilor noștri”, a explicat ministerul Apărării.

Deplin operațional din 2019, CPMO are ca prim obiectiv pregătirea militarilor francezi să lucreze cu armate partenere – precum cele echipate cu arme de asalt AK-47 – pentru a le însoți și forma pe teren cu propriile echipamente.