Potrivit surselor militare citate de Debka, echipamentele trimise sunt de două feluri. În primul rând, este vorba un corp de trei batalioane de mortiere autopropulsate 2S19 Msta, care au fost desfășurate la Hmeimim și au devenit deja operaționale, bombardând liniile rebelilor și centrele de comandă din zonă.

Acest sistem de artilerie grea, care este capabil să lanseze obuze de 152 de mm cu o cadență rapidă, a mai fost folosit de Rusia și în războiul din Cecenia, în anii 1990.

Mortierul 2S19 Msta are un șasiu modificat de tanc T-80 și un motor diesel de tanc T-72 și este eficient atât în fața fortificațiilor cât și a grupărilor de gherilă ascunse în zonele muntoase împădurite, adică exact condițiile din jurul Latakiei, notează Debka.

Rușii se așteaptă ca mortierul autopropulsat să dea rezultate și în luptele din munții Qalamoun, pentru a pune capăt blocajului în care se află de luni bune forțele aliate siriene, iraniene, irakiene și ale Hezbollah, în tentativa lor de a străpunge liniile rebelilor.

Un alt echipament greu trimis de Rusia în Siria, în ultimele zile, sunt lansatoarele multiple de rachete TOS-1 (foto jos). Acestea, montate pe șasiuri de tancuri T-72, au fost desfășurate pe teatrele de război din jurul orașelor Hama și Homs.

Aceleași surse militare citate de site-ul israelian arată că, deși președintele Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, continuă să susțină că forțele ruse nu se vor angaja în operațiuni terestre, echipamentele de artilerie grea aduse în Siria și deja aruncate în luptă indică altceva.