Evenimentul Zilei > International > Cum încearcă PUTIN să îl CONVINGĂ pe Macron că RĂZBOIUL este JUSTIFICAT. Este INCREDIBIL ce a făcut LIDERUL SUPREM
Cum încearcă PUTIN să îl CONVINGĂ pe Macron că RĂZBOIUL este JUSTIFICAT. Este INCREDIBIL ce a făcut LIDERUL SUPREM

Cum încearcă PUTIN să îl CONVINGĂ pe Macron că RĂZBOIUL este JUSTIFICAT. Este INCREDIBIL ce a făcut LIDERUL SUPREM

În încercarea de îl convinge pe preşedintele francez Emmanuel Macron de corectitudinea deciziei sale de a sechestra trei nave ucrainene duminica trecută, liderul rus Vladimir Putin a luat o foaie şi a desenat poziţiile navelor, au relatat vineri consilieri ai preşedintelui francez, informează sâmbătă AFP.

La summitului G20 din Buenos Aires, cei doi lideri au avut o întrevedere bilaterală de vreo 20 de minute, în timpul căreia au discutat mai ales despre Ucraina, Emmanuel Macron reluând cererile europenilor în vederea unei „dezescaladări”.

„Putin a scos o foaie albă şi a desenat marea, strâmtoarea, şi a început să-i explice preşedintelui (francez) parcursul ucrainean în apele neutre, apoi teritoriale. El a explicat pe unde au trecut acestea (navele). El a explicat pe îndelete propria versiune a faptelor, ceea ce a luat aproape zece minute”, a relatat o consilieră a lui Macron.

„Preşedintele Republicii Franceze a declarat că trebuie să se intre într-o fază de dezescaladare” şi a cerut „să fie făcute gesturile necesare” pentru a se putea ajunge aici, potrivit Palatului Elysee.

La finalul întrevederii, cei doi au avut de asemenea un schimb de opinii cu privire la securitate şi „controlul armelor în Europa”, a adăugat aceeaşi sursă fără alte detalii.

În privinţa comerţului, „acesta este un subiect asupra căruia suntem de acord, aproape o excepţie”, i-a spus Emmanuel Macron lui Vladimir Putin.

Duminică, Rusia a sechestrat trei nave ucrainene în largul peninsulei Crimeea, teritoriu ucrainean anexat de Moscova în 2014. Paza de coastă rusească a deschis focul şi a capturat navele ucrainene în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră.

Aceasta este prima confruntare militară deschisă între Moscova şi Kiev după anexare şi declanşarea, tot în 2014, a unui conflict armat în estul Ucrainei între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi, conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.