Evenimentul Zilei > International > Putin, lovit direct în „Călcâiul lui Ahile”. Plagiatul care poate declanșa războiul
Putin, lovit direct în „Călcâiul lui Ahile”. Plagiatul care poate declanșa războiul

Putin, lovit direct în „Călcâiul lui Ahile”. Plagiatul care poate declanșa războiul

Peste 500 de cazuri de copiere neautorizată de arme şi echipamente militare ruseşti au fost depistate în ultimii 17 ani, a declarat vineri Yevgeny Livadny, şeful proiectelor de proprietate intelectuală al companiei ruse Rostec, care se ocupă de dezvoltarea, producţia şi exportul de produse de înaltă tehnologie.

„Copierea neautorizată a echipamentelor noastre în străinătate este o mare problemă”, a spus acesta, adăugând că numai China a copiat ilegal motoare de avioane, avioane Suhoi, avioane cu reacţie, sisteme de apărare aeriană, rachete portabile de apărare aeriană şi modele ale sistemelor de rachete Pantasir sol-aer autopropulsate, cu rază medie, relatează TASS.

Potrivit lui Livadny, chiar şi atunci când sunt cunoscute astfel de cazuri, acestea nu pot fi reclamate în instanţă, deoarece nu există brevete pentru arme şi echipamente ruseşti înregistrate în străinătate, cum este cazul unor companii străine precum Raytheon şi BAE Systems, care au până la 5.000 de brevete în străinătate.

În acest context, în luna octombrie, Rosoborontexport, singura agenţie intermediară de stat pentru exporturile sau importurile din Rusia de produse, tehnologii şi servicii legate de apărare, a anunţat crearea unui grup consultativ pentru protecţia drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul cooperării tehnico-militare cu alte ţări. Grupul încorporează oficiali din Ministerul Apărării, serviciul federal pentru cooperare militar-tehnică, Rostec şi Rosatom, companie specializată în energie nucleară.