Evenimentul Zilei > International > Putin a dat căţile pe faţă! Liderii lumii sunt şocaţi: Globalizarea şi ideea de liberalism în Europa şi SUA au EŞUAT
Putin a dat căţile pe faţă! Liderii lumii sunt şocaţi: Globalizarea şi ideea de liberalism în Europa şi SUA au EŞUAT

Putin a dat căţile pe faţă! Liderii lumii sunt şocaţi: Globalizarea şi ideea de liberalism în Europa şi SUA au EŞUAT

Globalizarea și ideea de liberalism au eșuat în Europa și SUA , este declaraţia liderului mondial care a şocat pur şi simplu lumea, în timp ce haosul de după Războiul Rece provoacă crize în Venezuela și Coreea de Nord, în Siria, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un interviu acordat pentru Financial Times.

În interviul acordat ieri pentru Financial Times din Marea Britanie, Putin a vorbit despre: proliferarea nucleară, Coreea de Nord, politicile de imigrare în SUA și Europa, despre relațiile cu Marea Britanie și eșecul a ceea ce el a numit "ideea liberală" cu scopul de a asigura bunăstarea oamenilor. Ceea ce nu s-a întâmplat. 

Rusia, a spus Putin, preferă să "analizeze problemele temeinic din toate unghiurile posibile și să nu se grăbească". "Nu ne amestecăm în lucruri". Totodată Putin îndeamnă SUA și aliații săi să practice "diplomația modernă încurajând să nu accepte liderii impuși din afară:

"Când o persoană intră într-un -pătrat -, ridică ochii spre cer, se proclamă președinte?! Să facem atunci același lucru în Japonia, în SUA sau în Germania. Ce se va întâmpla? Înțelegeți, acest lucru va provoca haos în întreaga lume". A spus Putin, referindu-se la  liderul opoziției susținut de SUA, Juan Guaido.  

Globalismul a eșuat în clasa de mijloc din SUA

Donald Trump și-a dat seama că "clasa de mijloc americană nu a beneficiat de globalizare", a afirmat Putin, adăugând că acest lucru explică politicile și relațiile economice ale Trump cu partenerii și aliații.  Problema evidentă este decalajul dintre interesele elitelor și majoritatea covârșitoare a poporului.

Într-adevăr, a afirmat liderul de la Kremlin, una dintre problemele majore din SUA, dar și în Europa este că "elitele conducătoare s-au îndepărtat de oameni".  "Ideea liberală a eșuat" . Indiferent dacă este de acord cu ideea lui Trump de a construi un zid pe granița SUA-Mexic, "el cel puțin caută o soluție ", a spus Putin, "în timp ce susținătorii așa-numitelor valori liberale nu fac nimic insistând că totul este bine, chiar și numărul mare al imigranților".

Deci, ideea liberală a intrat în conflict cu interesele majorității covârșitoare a populaţiilor

Același lucru se întâmplă și în Europa, a spus președintele rus, menționând că alți lideri se scuză spunând că nu pot face nimic deoarece există legi.  "Ei bine, schimbați legile! " i-a sfătuit Vladimir Putin.

Respectați toate ideile 

"Asta nu înseamnă că ideile liberale – sau oricare altele – ar trebui să fie scoase în afara legii sau suprimate", a concluzionat Putin. "Chiar și ideea eșuată liberală"are dreptul de a exista și ar trebui chiar să fie susținută. Dar să nu se creadă că liberalismul are dreptul de a fi factorul absolut dominator", a declarat Putin în interviul acordat jurnaliştilor Lionel Barber și Henry Foy de la FT.